Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA

Hoće li SAD zabraniti pristup društvenim mrežama mlađima od 13 godina?

Autor: T.I.

29.04.2023. 13:16
Hoće li SAD zabraniti pristup društvenim mrežama mlađima od 13 godina?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELLNakon što je Europska komisija objavila imena 19 tehnoloških divova koji će se na svojim online platformama i tražilicama morati pridržavati rigoroznih ograničenja po pitanju kontrole sadržaja, uklanjanja dezinformacija, osvetničke pornografije, govora mržnje i lakše prijavljivanje ilegalnog sadržaja, nova rigorozna ograničenja mogla bi ih očekivati i u SAD-u.


Naime, grupa američkih senatora objavila je prijedlog novog zakonodavnog okvira pod nazivom Protecting Kids on Social Media Act, čiji je cilj prije svega očuvanje mentalnog zdravlja američke djece i mladeži, posebno ženskog spola.


Najvažnije odredbe mogućeg budućeg zakona su ograničenja korištenja. Tako po prijedlogu senatora, društvene mreže ne bi mogla koristiti djeca mlađa od 13 godina, mladi između 13 i 18 godina mogli bi to činiti uz suglasnost roditelja. Odnosno, oni bi morali otvoriti račune za svoju djecu, uz jasnu identifikaciju. Uz to, primjena algoritama koji predlažu određeni sadržaj korisnicima na osnovu njihovih preferencija, bila bi zabranjena za sve mlađe od 18 godina.
Istraživanja sugerira da na mnogo načina sadržaj kojem su mladi izloženi na društvenim mrežama djeluje devastirajuće na njihovo mentalno zdravlje. Preko zviždača poput Frances Haugen koja je razotkrila Facebook po tom pitanju, znamo da su i društvene mreže toga svjesne, ali nisu poduzimale ništa da stvari promijene.


„Sve je više jasnih dokaza da društveni mediji čine djecu depresivnijom i uništavaju njihovo mentalno zdravlje. Dok djeca pate, društvene mreže profitiraju. To mora prestati.“ – izjavio je jedan od predlagatelja zakona, demokratski senator s Havaja Brian Schatz.


Među tim dokazima je i uznemirujući svježi nalaz studije državnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti prema kojoj je 42 posto ispitanih američkih srednjoškolaca u prošloj godini  imalo stalni osjećaj potištenosti i beznađa. Čak 22 posto razmišljalo je o pokušaju samoubojstva. Takvih postotaka u srednjoškolskoj populaciji prije sveprisutnosti društvenih mreža nije bilo.


„Ako su adolescenti premladi za neke druga iskustva i odgovornosti iz stvarnog svijeta, pa ne mogu potpisivati ugovore, otvarati bankovne račune i gledati filmove u kinu bez roditelja s R oznakom (zbog neprimjerenog rječnika, zlouporaba droga, golotinje ili nasilja – op.a.), onda su sigurno premladi da budu izloženi nekim od sadržaja na društvenim mrežama“ – argumentirao je pak Tom Cotton, republikanski senator iz Arakansasa.


Ono što prijedlogu daje dodatnu dimenziju ozbiljnosti i izvedivosti je činjenica da je plod međustranačke suradnje. Grupa senatora koja stoji iza prijedloga dolazi i iz redova republikanaca i iz redova demokrata.


Smisao prijedloga zakona je zapravo sličan kao i u Europi, da najveće tehnološke kompanije preko svojih online platformi i tražilica snose i najveću odgovornost što se na internetu događa i ponašaju se odgovornije. Jedino što je ovdje naglasak na društvene mreže.