Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Postignut dogovor

Ukrajina poručila EU-u i Poljskoj da su ograničenja na njezino žito "neprihvatljiva"

Autor: Hina

29.04.2023. 20:01
Ukrajina poručila EU-u i Poljskoj da su ograničenja na njezino žito

Foto: ReutersUkrajina je u petak, prije nego je Europska komisija objavila da je postigla dogovor o nastavku tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja EU-a koje su uvele ograničenja, prosvjedovala kod ključnih saveznika, Europskoj uniji i Poljskoj.


Komisija je u petak priopćila da je postigla načelni dogovor da se omogući nastavak tranzita ukrajinskog žita kroz pet zemalja Europske unije koje su uvele ograničenja. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka uvele su mjere navodeći zabrinutost da je žito iz Ukrajine namijenjeno izvozu u druge zemlje završilo na njihovim lokalnim tržištima, što je rušilo cijene lokalnim poljoprivrednicima.


Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu priopćilo da je poljskom veleposlanstvu i uredu EU-a u Kijevu uputilo dopis u kojem izražava razočaranje zbog te situacije, uz ocjenu da su ograničenja na izvoz žita “kategorički neprihvatljiva”.
Glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko je u subotu potvrdio da je dopis poslan prije objave Komisije o postignutom dogovoru.


Na pitanje mijenja li išta objava Komisije u stajalištu ministarstva, rekao je da “se izvoz svih ukrajinskog roba i dobara mora nesmetano odvijati”.


“Postoje puni pravni temelji da se smjesta nastavi izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku i Bigarsku, kao i da se nastavi neometan izvoz u druge članice EU-a”, stoji u priopćenju ministarstva.


Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis tvitao je u petak da dogovor EK uključuje “zaštitne mjere” za četiri proizvoda – pšenicu, kukuruz, sjemenke uljane repice i suncokreta.


Dogovor također uključuje paket potpore vrijedan 100 milijuna eura (110,25 milijuna dolara) za lokalne poljoprivrednike, rekao je Dombrovskis.


Pet članica EU-a postale su tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz crnomorske luke zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u veljači 2022.