Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

prilagodba moskve

"Zapad je egzistencijalna prijetnja" je nova ruska vanjskopolitička strategija

Autor: Hina

31.03.2023. 15:50

Foto: TwitterRusija je u petak usvojila novu strategiju vanjske politike u kojoj su Sjedinjene Države i zapad navedeni kao izvor “egzistencijalne prijetnje” za Moskvu.


“Preokreti na međunarodnoj sceni” prisiljavaju Rusiju da “prilagođava svoje dokumente strateškog planiranja, posebice koncepcije vanjske politike Ruske Federacije”, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća za nacionalnu sigurnost.


Prema šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, novi dokument ističe “egzistencijalnu prirodu prijetnji (…) stvorenih djelovanjem neprijateljskih zemalja”, kvalificirajući Sjedinjene Države kao “glavnog pokretača i predvoditelja antiruske linije”.
“Generalno rečeno, politika zapada čiji je cilj oslabiti Rusiju svim sredstvima okarakterizirana je kao hibridni rat nove vrste”, rekao je Lavrov.


Nova ruska vanjskopolitička strategija temelji se na načelu da će se “antiruskim mjerama neprijateljskih zemalja stalno suprotstavljati, ako je potrebno i oštro”, dodao je.


Usvajanje ove nove vanjskopolitičke strategije potvrđuje duboki jaz koji postoji između Moskve i zapadnih zemalja od pokretanja ruske ofenzive na Ukrajinu.