Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kineski posjet Mađarskoj

Wang Yi o ratu u Ukrajini:" Pregovorima možemo sve riješiti"

Autor: Hina

20.02.2023. 17:51
Wang Yi o ratu u Ukrajini:

Foto: ReutersKineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji bi uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu trebao posjetiti Moskvu, pozvao je u ponedjeljak na pregovore i mir za dobrobit svijeta i posebno Europe.


“Željeli bismo političko rješenje koje bi omogućilo miroljubiv i održiv okvir za Europu”, rekao je Wang u Mađarskoj uoči posjete Moskvi. Kina smatra Rusiju svojom saveznicom i protutežom američkoj moći na svjetskoj sceni i do sada se suzdržala od osude ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Umjesto toga, Peking opetovano poziva na pregovore i mir.


U razgovoru s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, Wang je rekao da je svijet u neredu i ratovima.
“Dopustite mi da ponovim što smo upravo čuli od vas i da zajedno objavilo svijetu da Kina i Mađarsko rado surađuju s ostalim miroljubivim zemljama kako bi trenutna neprijateljstva priveli kraju što je prije moguće”, rekao je Wang mađarskom šefu diplomacije Szijjartu.


Premijer Viktor Orban koji je radio na produbljivanju poslovnih veza s Kinom, u nedjelju je ugostio Wanga na privatnoj večeri.


Wang je potvrdio odlučnost Pekinga u izgradnji tješnjih gospodarskih veza, uključujući putem inicijative Jedan pojas, jedan put.


Kineska tehnološka kompanija (CATL) namjerava u Mađarskoj izgraditi najveću tvornicu u Europi za proizvodnju baterija u koju će uložiti 7,3 milijarde eura.


CATL je najveći proizvođač baterija za električne automobile.