Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mirovna inicijativa

Kina dijalogom nastoji riješiti rat u Ukrajini

Autor: Hina

18.02.2023. 15:47
Kina dijalogom nastoji riješiti rat u Ukrajini

Foto: ReutersKina je u subotu najavila da će iznijeti mirovnu inicijativu za završetak jednogodišnjeg rata u Ukrajini koja se temelji na dijalogu sukobljenih strana i poštivanju teritorijalnog integriteta.


“Kina neće stajati po strani niti dolijevati ulje na vatru”, rekao je šef kineske diplomacije Wang Yi na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu


“Nastavit ćemo pozivati na mir i dijalog”, dodao je i najavio da će Peking iznijeti prijedlog političkog rješenja za ukrajinsku krizu na načelima povelje UN-a.
Ne navodeći na koga misli, Wang je rekao da postoje “snage koje ne žele uspjeh pregovora i završetak rata” i da sankcije ne rješavaju sukobe među državama.


“Moramo dati šansu miru”, rekao je šef kineske diplomacije. “Predlažem da svi počnu razmišljati staloženo, posebno prijatelji u Europi, o tome što možemo učiniti da zaustavimo ovaj rat”, naglasio je.


Kina dosad nije osudila napad Rusije na Ukrajinu, nego je SAD i NATO označila kao krivce za rat koji je počeo ruskom invazijom 24. veljače 2022.