ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Prva godišnjica rata

Suradnja Kine i Rusije počinje zabrinjavati Zapad

Autor: Hina

18.02.2023. 16:50
Suradnja Kine i Rusije počinje zabrinjavati Zapad

Foto: ReutersAmerička potpredsjednica Kamala Harris izjavila je u subotu da je zabrinuta zbog jačanja suradnje Kine i Rusije od početka rata u Ukrajini i da potpora Pekinga Moskvi potkopava međunarodni poredak utemeljen na pravu.


Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, Harris je to rekla nedugo nakon što je kineski ministar vanjskih poslova Wang Ly na istom skupu najavio da će Kina predstaviti mirovni plan za Ukrajinu utemeljen na poštivanju teritorijalnog integriteta i povelje UN-a.


Ne spominjući izrijekom tu ideju, Harris je istaknula da će se nastaviti transatlanska potpora Ukrajini.
“Ako ruski predsjednik Vladimir Putin misli da ćemo čekati dok rat ne prođe, gadno se vara”, rekla je Harris. “Vrijeme nije na njegovoj strani”.


Dodala je da će, ako Putin uspije, to ohrabriti druge autoritarne države da učine isto. Iran i Sjevernu Koreju je spomenula kao države koje također pomažu Moskvi.


Harris je rekla da je SAD službeno zaključio da je Rusija u Ukrajini počinila zločine protiv čovječnosti. “Svim počiniteljima tih zločina i njihovim nadređenima poručujem: odgovarat ćete!”, rekla je Harris.


Rat u Ukrajini i narušeni kinesko-američki odnosi u središtu su sastanka visokih dužnosnika i stručnjaka za sigurnost u Muenchenu, nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.