Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

sirija

Urušila se peterokatnica u Alepu, najmanje 10 mrtvih

Autor: Hina

22.01.2023. 11:28
Urušila se peterokatnica u Alepu, najmanje 10 mrtvih

Foto: PixabayNajmanje deset ljudi, među kojima dijete, poginulo je pri urušavanju stambene zgrade u gradu Alepu u ratom razorenoj Siriji, izvijestila je sirijska nevladina udruga u nedjelju.


Peterokatnica se urušila noću na nedjelju u kurdskoj četvrti Sheikh Maqsoud u gradu Alepu na sjeveru Sirije, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Najmanje 30 ljudi živjelo je u zgradi i vjeruje se da je većina zarobljena pod ruševinama, navodi SOHR.


Spasilačke ekipe izvukle su petnaestogodišnjeg dječaka živog, a potraga za preživjelima nastavlja se, navodi udruga koja ima sjedište u Velikoj Britaniji. Sirijske vlasti još nisu objavile nikakav službeni komentar o izvješću.
Smrtonosni građanski rat u Siriji izbio je 2011., iz masovnih prosvjeda protiv vlade predsjednika Bašara al-Asada i prerastao u građanski rat u koji su se uključile i regionalne i velike sile.


Alep nazivaju i sirijskim Staljingradom, jer se u njemu vodila najžešća bitka između Asadove vojske koju su podržavale Rusija i proiranske šijitske milicije u ratu protiv Slobodne sirijske vojske i njima srodnih islamističkih skupina.


Prema UN-ovim podacima u ratu je poginulo više od 350.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli.