Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POKRENULI POSTUPAK

Ukrajina pokušava dovesti u pitanje članstvo Rusije u Ujedinjenim narodima

Autor: Hina

26.12.2022. 20:14
Ukrajina pokušava dovesti u pitanje članstvo Rusije u Ujedinjenim narodima

Foto: ReutersUkrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo postupak čija je svrha dovesti u pitanje članstvo Rusije u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim zajednicama, objavile su u ponedjeljak ukrajinske novine Pravda.


Članstvo Moskve u UN-u i njegovom Vijeću sigurnosti prema međunarodnom pravu nije opravdano, stoji u izvješću koje se temelji na dokumentu ministarstva vanjskih poslova.


Rusija od prosinca 1991. sebe “pogrešno” smatra članicom UN-a, stoji u dokumentu. Budući da se naziv “Ruska Federacija” ne pojavljuje u Povelji Ujedinjenih naroda, kojom su utemeljeni, dokument tvrdi da Rusija nije prošla nužne postupke za primitak u organizaciju nakon raspada Sovjetskog Saveza.
Dokument navodi primjer procedure za Čehoslovačku, koja se raspala u dvije države, i primjer bivših jugoslavenskih republika koje su nakon raspada Jugoslavije morale prijaviti za članstvo u organizaciji.


Rusija sebe smatra legitimnom državom nasljednicom Sovjetskog Saveza, koji je bio jedan od utemeljitelja Ujedinjenih naroda.


Boris Jeljcin, tadašnji ruski predsjednik, naprosto je obavijestio UN u prosincu 1991. da će Rusija zadržati članstvo u međunarodnim tijelima uz podršku Zajednice nezavisnih država (CIS), koja je uspostavljena po raspadu Sovjetskog Saveza.