Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ukrajinska vlada

U vrijeme rata s Rusijom otišao na Tajland. Za "nagradu" dobio izbacivanje iz stranke i vlade

Autor: Hina

27.01.2023. 16:22
U vrijeme rata s Rusijom otišao na Tajland. Za

Foto: ReutersVladajuća ukrajinska stranka iz svojih je redova izbacila zastupnika nakon što su izvješća da je otputovao na Tajland za vrijeme rata s Rusijom izazvala javnu osudu.


Glasnogovornica stranke Julija Palijčuk rekla je u petak da je Mikola Tiščenko izbačen iz Sluge naroda nakon što se na stranici ukrajinskog veleposlanstva na Tajlandu pojavila najava da će se Tiščenko sastati s članovima ukrajinske dijaspore u tamošnjem hotelu.


Tiščenko je rekao na Facebooku da je bio na poslovnom putu u Aziji uz odobrenje stranačkih čelnika, “djelujući isključivo u interesima Ukrajine.” Predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk rekao je da nije odobrio to putovanje.
Do zimskog posjeta osunčanoj jugoistočnoj Aziji došlo je u trenutku kad se predsjednik Volodimir Zelenskij odlučio pozabaviti time da zastupnici snose veću odgovornost za svoje djelovanje. Politički analitičari rekli su da Zelenskij treba pokazati zapadnim političarima i Ukrajincima iscrpljenima od rata da je ozbiljan u svojoj nakani kažnjavanja zloupotrebe vlasti.


Više od deset visokih dužnosnika je smijenjeno ili je odstupilo s dužnosti ovaj tjedan, uključujući zamjenika tužitelja koji se našao pod povećalom medija zbog odmora u Španjolskoj.


Predsjednikov savjetnik kojeg su lokalni mediji prozvali da vozi skupe automobile također je dao ostavku.


Zelenskij je ovaj tjedan najavio zabranu dužnosnicima da odlaze na privatna putovanja u inozemstvo. Većini ukrajinskih muškaraca od 18-60 godina već je zabranjen izlazak iz zemlje prema pravilima ratnog stanja otkad je Rusija pokrenula invaziju na susjednu zemlju u veljači prošle godine.