Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Malo manje opasne "igračke"

U SAD-u u prodaju kreću “pametni” pištolji. Mogli bi spasiti mnoge živote

Autor: T.I.

22.04.2023. 16:16
U SAD-u u prodaju kreću “pametni” pištolji. Mogli bi spasiti mnoge živote

Foto: Biofire techImamo pametne telefone i satove, imamo pametne kuće i automobile; kako se još nije nitko sjetio da napravi pametno osobno vatreno oružje? Zapravo jest. Još 2014. godine u prodaju je – iz nekog razloga vrlo kratko (čitaj tehničke nesvršenosti) – pušten pametni pištolj  tvrtke Armatix. Gotovo deset godina kasnije sad je jedna druga američka tvrtka, Biofire Tech iz Colorada počela primati narudžbe za svoje pametne pištolje.


Ovaj pridjev „pametni“ ne znači u ovom slučaju da ćete s njim nekoga lakše ubiti, već upravo obrnuto. Pištolj će moći upotrijebiti samo autorizirani korisnik jer je na zadnjem dijelu pištolja ugrađena biometrička tehnologija prepoznavanja lica. Postoji i mogućnost druge vrste prepoznavanja ovjerenog korisnika na pištolju, pomoću otiska prsta. Dakle, riječ je o tehnologijama tehnologijama koje se u potrošačkoj elektronici koriste već prilično dugo i opravdano, i ostaje pitanje zašto dosad nisu primijenjene na nešto ubojitije stvari od mobitela i laptopa. Ako je opravdano da netko ne želi da mu bilo tko prčka po mobitelu i krade podatke, još je logičnije da bi vlasnik nekog pištolja želio da s njim netko ne ubije nekog drugog. Ili samog sebe.


Ne treba ni govoriti da bi se s ograničenom uporabom pojedinog osobnog vatrenog oružja pomoću elektronske verifikacije u praksi moglo izbjeći niz neželjenih situacija. Od toga da ako se pištolj ukrade ili izgubi jednostavno postaje neupotrebljiv za (zlo)uporabu,  da ne dođe do slučajnih opaljenja kad djeci na ovaj ili onaj način oružje dođe u ruke, do toga da s ovakvim pištoljima predstavnici zakona ne moraju brinuti da će im u fizičkim kontaktima i sukobima neki kriminalac oteti pištolj i upotrijebiti ga.
Ne treba ni govoriti koliko bi potencijalno života moglo biti spašeno u SAD-u, zemlji u kojoj se događa najviše ubojstava što se tiče zemalja zapadnog razvijenog svijeta i koja gaji kult oružja što proizlazi i iz samog Ustava, u čijem drugom amandmanu stoji da svaki Amerikanac ima pravo posjedovati oružje za osobnu zaštitu. Nebitno što je ta odredba imala potpuno drugi smisao 1791. kad je donesena i danas kad psihopate tamane djecu po školama iz svojih legalnih jurišnih poluatomatskih puški koje se moglo donedavno kupiti u Walmart trgovačkim centrima.


Ostaje pitanje je li tehnologija „pametnog“ pištolja usavršena dovoljno. Na ovotjednoj demonstraciji medijima, kako javlja Reuters, došlo je do dva slučaja da je pištolj zakazao nakon prepoznavanja lica vlasnika, no ako je vjerovati proizvođaču, problem nije bio u softveru i elektronici, greška se odnosila na mehanički dio pištolja koji je napravljen od dijelova iz predprodukcije i prototipa.


U svakom slučaju, prvi „pametni“ pištolji kalibra 9mm će onima koji ih sada naručuju biti isporučeni do kraja ove godine. Cijena nije mala za pištolj, standardni model će koštati 1499 dolara. Za usporedbu, visoko cijenjeni hrvatski proizvodi u svijetu ove vrste iz karlovačkog HS produkta, koji se u SAD prodaju pod etiketom Springfield Armory, kreću se cjenovno od 500 do 750 eura. Doduše, nisu pametni. Iz njih može pucati svatko tko ih dohvati u ruke.