Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

strah od eskalacije

Teheran poslao poruku Izraelu: ‘Samo napadnite, reagirat ćemo u roku par sekundi’

Autor: Hina

16.04.2024. 12:05
Teheran poslao poruku Izraelu: ‘Samo napadnite, reagirat ćemo u roku par sekundi’

Foto: ReutersIran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.


“Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja”, rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.


Izrael najavio osvetu


Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor.
Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u “roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira”.


Iran je tijekom vikenda izveo napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael kao odgovor na nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Damasku za koji je optužio Izrael. Iranski napad bio je zaustavljen i nije prouzročio štete ni ljudske žrtve.


‘Napast ćemo još jače’


Visoki glasnogovornik iranske vojske, brigadni general Abolfazl Shekarchi, upozorio je SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Njemačku da prestanu podržavati Izrael i rekao da će doći do još jačeg odgovora Irana ako Izrael uzvrati na napade tijekom vikenda.


“Podsjećamo šefove država Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke da prestanu podržavati opadajući teroristički režim Izraela koji ubija djecu. Islamska Republika Iran je dokazala da nije ratni huškač i da ne teži širenju rata. Odgovor će u slučaju napada biti još jači”, rekao je.


Al Jazeera prenosi izjavu visokog dužnosnika po kojem Iran ima širok raspon opcija koje može upotrijebiti protiv Izraela.


“Maltretiranje i ludo ponašanje neće proći”, navodi se.