Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Na čelu do listopada

Stoltenberg objavio da neće ići po novi mandat za glavnog tajnika UN-a

Autor: Hina

12.02.2023. 12:06
Stoltenberg objavio da neće ići po novi mandat za glavnog tajnika UN-a

Foto: ReutersGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg završit će svoj mandat kako je i planirano u listopadu, rekla je glasnogovornica saveza pošto je njemački list objavio da bi mu članice mogle obnoviti mandat.


“Mandat glavnog tajnika Jensa Stoltenberga bio je produljen triput i on je odslužio ukupno gotovo devet godina”, rekla je Oana Lungescu kasno u subotu.


“Mandat glavnog tajnika istječe u listopadu ove godine i on ne kani tražiti produljenje”, rekla je.
Njemački list Welt am Sonntag objavio je da će se Stoltenbergov mandat na čelu vojno-političkog saveza produljiti kako bi se očuvala stabilnost u vrijeme rata u Ukrajini.


Ekonomist po struci i bivši predsjednik norveške Laburističke stranke, Stoltenberg je bio premijer 2000-2001. te ponovno 2005-2013., a 2014. došao je na čelo NATO-a. U svojoj karijeri bio je i ministar financija te energetike.


Članice Saveza žele da Stoltenberg predsjeda organizacijom u prigodi 75. godišnjice koja će obilježiti na samitu u travnju 2024. u Washingtonu, piše Welt.


Dodaje i da će Stoltenberg biti u poziciji da se natječe za predsjednika Svjetske banke kada odstupi David Malpass nekako u isto vrijeme.


Nema još pokazatelja tko bi mogao naslijediti Stoltenberga, no Welt piše da su među vodećim kandidatima španjolski premijer Pedro Sanchez i britanski ministar obrane Ben Wallace.


Bivši talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis također se spominju kao mogući kandidati, piše agencija  dpa.


Njemačka agencija napominje da je Stoltenberg stekao priznanja kao vješt pregovarač između 30 članica NATO-a koje se znatno razilaze u nekim pitanjima.


Posebno se smatra uspješnim u smirivanju spora o potrošnji za obranu koje države članice Saveza trebaju izdvajati, a to je pitanje bilo goruće u vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Nedavno je Stoltenberg koordinirao NATO-ov odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine i poticao velike isporuke oružja Ukrajini kako bi se mogla braniti.


Stoltenberg je sada NATO-ov glavni tajnik s drugim najduljim stažem u Savezu jer duže od njega bio je samo Joseph Luns iz Nizozemske koji je tu dužnost obnašao od 1971. do 1984.


Odluku o novom glavnom tajniku 30-člani savez treba donijeti u srpnju na samitu u Vilniusu. Odluka je jednoglasna