Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pomoć Ukrajini

Stoltenberg: "Isporuka naoružanja Ukrajini mora se dići u višu brzinu"

Autor: Hina

24.01.2023. 16:31
Stoltenberg:

Foto: ReutersGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u utorak saveznike da ubrzaju isporuke teškog i naprednijeg naoružanja Kijevu te je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do odluke o slanju borbenih tenkova Ukrajini.


Stoltenberg je u Berlinu održao konferenciju za medije zajedno s novim njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom koji je rekao da će njegova vlada brzo djelovati po pitanju slanja tenkova ako se postigne konsenzus.


Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje svoje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.
Prema pravilima nabave Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.


Izvor iz njemačkog obrambenog sektora rekao je Reutersu da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi kojim traži odobrenje isporuke vlastitih 14 tenkova Leopard 2 A4 Ukrajini, čime je dodatno povećan pritisak na Berlin.


Ranije je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao Njemačku da odobri slanje Leoparda.


“Ovo je naša zajednička stvar jer je u pitanju sigurnost cijele Europe!” napisao je na Twitteru.


‘Ključni trenutak’


“U ovom ključnom trenutku u ratu, Ukrajini moramo pružiti jače i naprednije sustave, i to moramo učiniti brže”, rekao je Stoltenberg novinarima.


“Stoga pozdravljam našu današnju raspravu. Razgovarali smo o pitanju borbenih tenkova. Konzultacije među saveznicima će se nastaviti i uvjeren sam da ćemo uskoro imati rješenje”, dodao je Stoltenberg.


Pistorius je rekao da Njemačka ne stoji na putu drugim zemljama koje obučavaju ukrajinske trupe za korištenje tenkova Leopard dok traju razgovori.


Dodao je da je pogrešno reći da “postoji nejedinstvo ili da je Njemačka izolirana”.


Smatra da je Scholz pokušao uspostaviti konsenzus po pitanju tenkove, dodajući da NATO ne smije postati strana u ratu u Ukrajini.


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock signalizirala je moguće pomake u nedjelju kada je rekla da njezina vlada neće stajati na putu ako Poljska želi poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu.


No, čini se da je u utorak dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova ublažio tu izjavu. On je kazao kako će Scholz odlučiti o slanju tenkova.