Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

saveznici u ratu

Šef NATO-a Jens Stoltenberg u Južnoj Koreji radi jačanja veza u Aziji

Autor: Hina

29.01.2023. 12:07
Šef NATO-a Jens Stoltenberg u Južnoj Koreji radi jačanja veza u Aziji

Foto: ReutersGlavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u nedjelju je stigao u Južnu Koreju u sklopu putovanja čija je svrha jačanje veza s američkim saveznicima usred rata u Ukrajini i rastućeg rivalstva s Kinom, a u ponedjeljak će posjetiti Japan.


Stoltenberg se u južnokorejskom glavnom gradu Seulu susreo s ministrom vanjskih poslova Park Jinom i kasnije će se sastati s predsjednikom Yoon Suk-yeolom i ministrom obrane Lee Jong-Supom.


NATO je zabrinut zbog sjevernokorejskih “bezobzirnih” raketnih testiranja i nuklearnog programa dok rat u Ukrajini ima neželjene posljedice za Aziju, rekao je Stoltenberg Parku na početku njihovog sastanka, osvrnuvši se na sumnje da Sjeverna Koreja pruža vojnu podršku Rusiji.
“Ovo samo naglašava koliko smo međusobno povezani”, kazao je.


Oba dužnosnika su istaknuli “zajedničke vrijednosti” između zemalja članica NATO saveza i Južne Koreje.


“S obzirom na današnje globalne izazove bez presedana, vjerujemo da je solidarnost među državama koje dijele vrijednosti slobode, demokracije i vladavine prava važnija nego ikada”, rekao je Park.


Stoltenberg će u ponedjeljak otputovati u Tokio, gdje će se sastati s japanskim premijerom Fumiom Kishidom i drugim japanskim dužnosnicima.


Dok će NATO ostati usredotočen na Europu i Sjevernu Ameriku, na njegove članice i dalje utječu problemi diljem svijeta, rekao je Stoltenberg u intervjuu za južnokorejsku novinsku agenciju Yonhap.


“Trebamo se pozabaviti tim globalnim prijetnjama i izazovima, uključujući izazove koji dolaze iz Kine, a jedan način da to učinimo je, naravno, bliže surađivati s partnerima u regiji”, kazao je.


Yoon i Kishida postali su prvi vođe svojih zemalja koji su prisustvovali samitu NATO saveza, na kojem su se prošle godine pridružili vođama zemalja članica kao promatrači.


Južna Koreja je nakon toga otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u, obvezavši se da će produbiti suradnju na pitanjima neširenja nuklearnog oružja, kibernetičke sigurnosti, protuterorizma, kriznih situacija i drugih sigurnosnih područja.


Kineski državni mediji su kritizirali prisustvo Južne Koreje i Japana na samitu NATO-a kao i širenje utjecaja saveza u Aziji. Sjeverna Koreja je rekla da će uključenost Sjevernoatlantskog saveza u azijsko-pacifičku regiju uvesti sukob koji bjesni u Europi. Rusija i Sjeverna Koreja su opovrgle američke optužbe da Sjeverna Koreja šalje naoružanje za rat u Ukrajini.


Sjeverna Koreja je u nedjelju drugi dan zaredom kritizirala američku odluku da pošalje tenkove u Ukrajinu, nazvavši to “neetičnim zločinom” usmjerenim na perpetuiranje nestabilne međunarodne situacije.