Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Već ove godine

Stoltenberg:" Finska i Švedska bi nam se ove godine trebale pridružiti, međutim puno toga se pita Tursku i Mađarsku"

Autor: Hina

08.01.2023. 18:47
Stoltenberg:

Foto: ReutersŠvedska i Finska bi se mogle pridružiti NATO-u već 2023., ocijenio je u nedjelju glavni tajnik te organizacije, podsjećajući ipak da odluka ovisi o turskom i o mađarskom parlamentu.


“Očekujem (da će pristupiti u 2023.), ali ne mogu jamčiti točan datum jer je to suverena odluka turskog i mađarskog parlamenta koji još nisu ratificirali ugovor”, rekao je Jens Stoltenberg u razgovoru za AFP.


Mađarska, a posebno Turska od svibnja priječe ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO.
“Imali smo pregovore, i oni su bili prilično zahtjevni, u srpnju prošle godine, kada su se Turska, Finska i Švedska dogovorile o zajedničkom memorandumu u kojem su opisale kako mogu pojačati suradnju, kako u vezi s izvozom oružja, tako, primjerice, i u suzbijanju terorizma”, rekao je Stoltenberg.


“Finska i Švedska poštuju taj ugovor i jasno su se opredijelile za dugoročnu suradnju s Turskom u vezi s tim pitanjima. Stoga je došlo vrijeme da se završi pristupni proces i ratificirala protokol o članstvu”, dodao je.


Švedski premijer je ranije tijekom dana kritizirao neke turske zahtjeve.


U prosincu je švedski Vrhovni sud odbio izručiti novinara Buelenta Kenesa, što je tražio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.


Ankara “kaže i da želi stvari koje joj ne možemo i ne želimo dati”, istaknuo je tada Ulf Kristersson na konferenciji o obrani i o sigurnosti.


NATO-ov glavni tajnik je istaknuo da je pristupni proces dviju zemalja bio iznimno brz.


“Dakako, htio bih da se završi čim prije. No to je istodobno najbrži proces u odnosu na sve ostale procese za ulazak u NATO”, rekao je Stoltenberg.


“Siguran sam da će se to dogoditi, ali ne želim spekulirati o točnom trenutku kada će to biti”, zaključio je.