Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Švedski premijer

Švedska kaže da Turska traži previše za članstvo u NATO-u

Autor: Hina

08.01.2023. 14:52
Švedska kaže da Turska traži previše za članstvo u NATO-u

Foto: ReutersŠvedska je uvjerena da će Turska odobriti njezin zahtjev za pridruživanje NATO-u, ali ne može ispuniti sve uvjete koje traži Ankara, rekao je u nedjelju švedski premijer.


“Turska potvrđuje da smo učinili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali također kaže da želi stvari koje im mi ne možemo ili ne želimo dati”, rekao je premijer Ulf Kristersson na konferenciji vojnog think-tanka u Švedskoj.


Finska i Švedska potpisale su trostrani sporazum s Turskom prošle godine sa ciljem prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo članstvo u NATO-u.
Te dvije zemlje podnijele zahtjev za pridruženje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali se Turska usprotivila optuživši spomenute zemlje da pružaju utočište militantima, uključujući pripadnicima u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana.


Problematičan je i turski zahtjev za izručenjem osoba koje smatra teroristima.


Ankara je izrazila razočaranje odlukom švedskog vrhovnog suda krajem prošle godine kojom je obustavljen zahtjev za izručenjem novinara navodno povezanog s islamskim učenjakom Fetullahom Gulenom kojega Turska drži odgovornim za pokušaj državnog udara.