Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

USPJEŠNA AKCIJA

Slovenski spasioci izveli podvig: Spasili su svih pet zarobljenih iz Križne jame, kroz mrak i roneći u visokoj vodi

Autor: Hina

08.01.2024. 17:26
Slovenski spasioci izveli podvig: Spasili su svih pet zarobljenih iz Križne jame, kroz mrak i roneći u visokoj vodi

Foto: ReutersSlovenski spasioci uspješno su spasili svih pet zarobljenih ljudi iz Križne jame, potvrdio je za agenciju STA Walter Zakrajšek iz specijalizirane spasilačke službe Slovenije.


Tročlana obitelj i dvoje špiljskih vodiča ostali su zarobljeni u špilji od subote, kada im je visok vodostaj i naglo podignuta razina vode u jami blokirala izlaz. Zatočeni su bili na oko 2,4 kilometra od ulaza u špilju.


Prema riječima zapovjednika Civilne zaštite RS-a Srečka Šestana, voda koja je izazvala visok vodostaj došla je iz pravca Hrvatske, što je iznenadilo i iskusnog špiljskog vodiča.

Tročlana obitelj s odraslim djetetom i dvoje vodiča krenulo je u subotu u 8 sati u komercijalni obilazak Križne jame u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame. Budući da nisu izašli iz špilje u predviđenih 15 sati, dežurni iz udruge se spustio u špilju i uvidio da je voda narasla pa je u 17 sati pokrenuo akciju spašavanja.


Ronioci su već prve noći uspjeli zatočene opskrbiti najnužnijim potrepštinama uključujući grijani šator. Zbog brzaca nije bio moguć pristup čamcem.


Voda je nešto opala i danas su spasioci uspjeli do zatočenih doći čamcem, kojim su uz pomoć ronioca izvučeni iz špilje. 


Spašavanje zarobljenih u špilji izveli su pripadnici Speleospasilačke službe i Jedinice tehničkog ronjenja u sastavu Jedinice za brze intervencije.


U tijeku je provjera zdravstvenog stanja spašenih.