Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

"bikini ubojica"

Serijski ubojica Charles Sobhraj 'Zmija' vratio se u Francusku

Autor: Hina

24.12.2022. 10:10
Serijski ubojica Charles Sobhraj 'Zmija' vratio se u Francusku

Foto: ReutersCharles Sobhraj, osuđeni ubojica za kojeg policija vjeruje da je ubio više od 20 turista sa zapada na “stazi hipija” kroz Aziju 1970-ih i 1980-ih stigao je u Francusku u subotu nakon gotovo dva desetljeća iza rešetaka u Nepalu, objavio je BFM TV.


Vrhovni sud Nepala naredio je oslobađanje Sobhraja ranije ovog tjedna iz zdravstvenih razloga.


Sobhraj (78), francuski državljanin prozvan “bikini ubojica” i “Zmija” zbog svoje sposobnosti da se izmigolji i izvuče nakon počinjenih zlodjela, držan je u zatvoru visoke sigurnosti u Nepalu od 2003., kada je uhićen pod optužbom za ubojstvo američke turistice Connie Jo Bronzich 1975., a odslužio je 19 od 20 godina kazne.
On je zanijekao da je ubio Amerikanku, a njegovi odvjetnici rekli su da se optužba protiv njega temelji na pretpostavci.


Nekoliko godina kasnije Sobhraj je također proglašen krivim za ubojstvo Laurenta Carrierea, kanadskog prijatelja Connie Jo Bronzich.


No bio je osumnjičen za još mnogo ubojstava, uključujući i Tajland, gdje je navodno drogirao i ubio šest žena 1970-ih, od kojih su neke nađene mrtve na plaži u blizini ljetovališta Pataja.


Bio je u zatvoru u Indiji zbog trovanja skupine francuskih turista u glavnom gradu, New Delhiju, 1976., prije nego što mu se moglo suditi za optužbe na Tajlandu.


Sobhraj je pobjegao iz indijskog zatvora Tihar 1986. nakon što je zatvorske čuvare drogirao kolačima u kojima su bile tablete za spavanje. Policija je uhitila Sobhraja nekoliko dana kasnije u indijskoj saveznoj državi Goi na plaži.


Kip Sobhraja, s njegovom prepoznatljivom kapom sa šiltom, i dan danas se može vidjeti u restoranu u Goi. Bio je u zatvoru u Indiji do 1997. kada se vratio u Francusku.


Suradnici su ga opisali kao prevaranta, zavodnika, pljačkaša i ubojicu. Pravi broj njegovih žrtava nije poznat.


Sobhraj je rekao francuskoj novinskoj agenciji AFP na letu iz Nepala da nije kriv za ubojstvo Bronzicha i Carriere i da je slučaj protiv njega izgrađen na lažnim dokumentima.


“Imam puno posla. Moram tužiti puno ljudi”, dodao je.