Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

WASHINGTON

Sastali se Biden i Meloni, glavna tema bila je Kina

Autor: Hina

28.07.2023. 08:08
Sastali se Biden i Meloni, glavna tema bila je Kina

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden i talijanska premijerka Giorgia Meloni najavili su, nakon sastanka u četvrtak, jačanje ekonomskih veza te suradnje u rješavanju izazova koje postavlja Kina, dok su razlike o pravima LGBT osoba stavljene po strani.


Pozicija talijanske premijerke i koalicije stranaka desnice koju predvodi o pobačaju i pravima LGBT osoba u oštroj je suprotnosti s pozicijom Joea Bidena, demokrata koji je prošlogodišnje rezultate talijanskih izbora istaknuo kao upozorenje liberalima na opasnosti s kojima se suočavaju demokracije diljem svijeta


Ipak, Biden je kazao da su on i Meloni postali prijatelji, dok je Meloni uzvratila da želi imati izvrstan odnos s Bidenom, premda je jasno da više preferira Republikansku stranku.
Dvoje čelnika razgovarali su o sudjelovanju Italije u kineskoj inicijativi Pojas i put (China’s Belt and Road Initiative), no Washington nema namjeru diktirati Italiji politiku koju će voditi prema Kini, rekla je talijanska premijerka.


“Naši su odnosi čvrsti i ostaju čvrsti bez obzira na političke boje. Znamo tko su nam prijatelji u teškim vremenima”, rekla je Meloni na početku sastanka u Ovalnom uredu.


Boravak u glavnom gradu SAD-a Meloni je iskoristila i kako bi posjetila Kongres gdje se sastala s predsjednikom Zastupničkog doma, republikancem Kevinom McCarthyem.


I Rim i Washington u susretu Bidena i Meloni vide priliku za potvrdu snažnog partnerstva između dviju zemalja, od kojih obje stoje iza milijardi dolara vrijedne pomoći, vojne i svake druge, koju su zapadne zemlje pružile Ukrajini usred rata s Rusijom.


Biden je pohvalio Italiju zbog čvrstog stava koji je zauzele glede Ukrajine, a Meloni je naglasila da je ponosna jer je zemlja kojoj je na čelu pomogla obrani međunarodnog prava


Washington priželjkuje da će zapadni savez protiv ruske invazije na Ukrajinu odvratiti Kinu od pokušaja promjene statusa quo na Tajvanu kojeg smatra svojim teritorijem.


Dvoje lidera u zajedničkoj izjavi nakon sastanka obvezali su se na nastavak pomaganja Ukrajini koliko god to bude potrebno i uspostavu kvalitetnijeg dijaloga o “mogućnostima i izazovima koje postavlja NR Kina”.


Italija je 2019.godine postala prva i do sada jedina članica skupine G7 koja se pridružila inicijativi Pojas i put, što je bilo popraćeno kritikama i bojazni da će ulazak u takav aranžman omogućiti Kini kontrolu nad ključnom infrastrukturom i tehnološkim procesima.


Meloni je u svibnju ove godine izjavila da je moguće imati dobre odnose s Pekingom i bez članstva u spomenutom kineskom programu, što je protumačeno kao najava izlaska iz istog nakon ožujka sljedeće godine.