Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SHAHEDI

SAD uveo nove sankcije protiv ključnog dobavljača iranskih dronova za Rusiju

Autor: Hina

06.01.2023. 20:12
SAD uveo nove sankcije protiv ključnog dobavljača iranskih dronova za Rusiju

Foto: ReutersSjedinjene Američke Države u petak su uvele nove sankcije protiv dobavljača iranskih bespilotnih letjelica za koje je Washington rekao da su ih ruske snage koristile za gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.


Američko ministarstvo financija priopćilo je da je uvelo sankcije protiv šest direktora i članova uprave iranske tvrtke Qods Aviation Industries (QAI), poznate i pod nazivom Light Airplanes Design and Manufacturing Industries.


Ministarstvo financija opisalo je Qods Aviation Industries (QAI), koji je pod američkim sankcijama od 2013., kao ključnog iranskog proizvođača odgovornog za projektiranje i proizvodnju dronova.
“Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo uskratili (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu oružje koje koristi za vođenje svog barbarskog i neizazvanog rata protiv Ukrajine”, poručila je priopćenjem ministrica financija Janet Yellen.


Među osobama protiv kojih su uvedene sankcije je čelnik QAI-a i visoki dužnosnik u iranskom ministarstvu obrane Sejed Hojatola Goreiš koji je “vodio iranska vojna istraživanja i razvojne napore te je odgovoran za dogovor Irana s Rusijom o opskrbi iranskih (dronova) za ruski rat u Ukrajini”, priopćilo je ministarstvo financija.