Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

europski ministri

EU dogovorio sankcije Iranu, ali ne i deveti paket protiv Rusije

Autor: Hina

12.12.2022. 21:24
EU dogovorio sankcije Iranu, ali ne i deveti paket protiv Rusije

Foto: ReutersEuropski ministri vanjskih poslova dogovorili su u ponedjeljak nove sankcije protiv Irana zbog gušenja protuvladinih prosvjeda, no ne i deveti paket sankcija protiv Rusije.


Popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u EU-u u ponedjeljak je dodano još 20  imena, među kojima je i visoki vjerski dužnosnik Sajid Ahmad Hatami, 15 vojnih dužnosnika i četiri zaposlenika iranske državne televizije.


“Iranske vlasti nastavljaju s represijom prema demonstrantima i sankcije su usmjerene na one koji su odgovorni za to”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.
Iran je u ponedjeljak javno objesio čovjeka osuđenog za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, što je drugo pogubljenje povezano s protuvladinim prosvjedima koji potresaju zemlju u posljenja tri mjeseca. Povod za nemire bila je smrt djevojke Mahse Amini koju je moralna policija privela i na smrt pretukla zbog kršenja islamskih pravila odijevanja.


Ministri su osudili “raširenu, brutalnu i nerazmjernu upotrebu sile iranskih vlasti protiv mirnih prosvjednika, uključujući žene i djecu, što je dovelo do gubitka stotina života”.


Ministri su u zaključcima također kritizirali iranski režim zbog toga što nastavlja prodavati Rusiji dronove kojima ruske snage napadaju civilne ciljeve u Ukrajini. S druge strane, ministri nisu postigli suglasnost oko devetog paketa sankcija protiv Rusije, ali je Borrell izjavio da se nada da će do dogovora doći do kraja ovoga tjedna.


“Ministri nisu postigli dogovor o tome, ali nadam se da će do dogovora doći ovaj tjedan”, rekao je Borrell.


Komisija je prošli tjedan predložila deveti paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući stavljanje još gotovo 200 pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.


EK je predložio i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”. Predložena su i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.


Također je predložena zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.


Komisija je predložila i udar na ruski propagandni stroj, zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.