Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

UJEDINJENI NARODI

Amerikanci optužili glavnog tajnika UN-a zbog iranskih dronova u Ukrajini

Autor: Hina

20.12.2022. 07:51
Amerikanci optužili glavnog tajnika UN-a zbog iranskih dronova u Ukrajini

Foto: ReutersSjedinjene Države optužile su glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da je “očigledno popustio ruskim prijetnjama” i da nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice koje koristi Rusija, a za koje Washington i drugi tvrde da ih je isporučio Iran, objavio je Reuters.


Rusija je, navodi se, zanijekala da su njezine snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini i tvrdi da službenici UN-a nemaju mandat da putuju u Kijev kako bi istražili porijeklo bespilotnih letjelica.


Iran je, s druge strane, priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama istaknuvši, međutim, da su one poslane prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.
Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Ukrajina ističu da isporuka bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. kojom se potvrđuje iranski nuklearni sporazum. Očekuju da Guterres pošalje dužnosnike u Kijev da istraže taj problem.


“Žao nam je što UN nije pokrenuo normalnu istragu tog kršenja”, rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood, na sastanku Vijeća sigurnosti, u ponedjeljak, o rezoluciji iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.


U izvješću Vijeću ranije ovog mjeseca, Guterres je rekao da dužnosnici UN-a ispituju dostupne informacije i da će svi nalazi biti dostupni nadležnima u dogledno vrijeme.


Upitan u ponedjeljak o pritisku s kojim se suočio, Guterres je novinarima rekao da se optužbe zapada da je Iran opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje se koriste u Ukrajini promatraju u širem kontekstu svega onoga što UN poduzima vezano uz taj rat, a kako bi se utvrdilo bi li i kada trebali poslati dužnosnike u Kijev.