Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

"Mir ih ne interesira"

Ruska strana bijesna zbog posjeta Zelenskog SAD-u, stižu prve reakcije: ‘Posljedice bi mogle biti nezamislive’

Autor: Portal Novi list

22.12.2022. 09:29
Ruska strana bijesna zbog posjeta Zelenskog SAD-u, stižu prve reakcije: ‘Posljedice bi mogle biti nezamislive’

Foto: Reuters“Posjet ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog SAD-u pokazao je da ni on ni američko vodstvo ne žele mir, niti su spremni na njega”, poručio je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.


Radi se o prvoj službenoj reakciji ruske strane na susret ukrajinskog predsjednika s američkim čelnicima, tijekom kojeg je dogovoren novi izdašni paket vojne pomoći za Ukrajinu.


“Lažne su teze koje se pojavljuju u američkim medijima da Rusija nije zainteresirana za postizanje mira. To je više puta iznio ruski predsjednik. No posjet Zelenskog SAD-u pokazao je da su izjave Washingtona o izbjegavanju izravnog sukoba s Moskvom tek prazna fraza”, dodao je.
Ističe kako je posjet insceniran u holivudskom stilu, te kako se posjet može shvatiti kao namjera da “ukrajinski sukob dovede do potpune pobjede nad Rusijom”.


“Uglavnom, uz salve pljeska i sarkastične podsmijehe, najavljena je potreba nastavka ‘proxy rata’ protiv naše zemlje. Do potpune pobjede nad nama. Na taj su cilj bačeni kolosalni resursi, oružje i obavještajni kapaciteti, a u prvom planu je manijakalna ideja o poražavanju Rusa na bojnom polju. Neki od njih čak tvrde da se Ruska Federacija može osvojiti u tri dana”, dodao je.


Na najavu Washingtona o isporuci raketnih sustava Patriot Kijevu, poručio je da ruska vojska sustavno uništava zapadno oružje u Ukrajini.


“Ovdje u Washingtonu ne mogu ne shvatiti da naša vojska sustavno uništava zapadno oružje”, rekao je Antonov i izrazio zabrinutost oko toga hoće li sustav održavati zapadni stručnjaci, budući Ukrajinci nemaju te vještine.


“Mislim da su svi dobro svjesni kakva sudbina može čekati osoblje koje bi upravljalo tim sustavima u Ukrajini. Želio bih naglasiti da smo na svim razinama u više navrata pokušavali i pokušavamo apelirati na zdrav razum. Naglasili smo da provokativne akcije SAD-a stalno vode ka eskalaciji čije je posljedice čak i nemoguće zamisliti. Na primjer, nagađanja o hipotetskoj isporuci projektila ATACMS i bespilotnih letjelica dugog dometa Ukrajincima su predmet velike zabrinutosti”, rekao je veleposlanik i naglasio da Washington snosi punu odgovornost za pokretanje ukrajinskog sukoba 2014.


Svih ovih godina, zaključio je, Washington je tvrdoglavo ignorirao nehumane zločine kijevskog režima protiv ruskog stanovništva Ukrajine.