Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gost u Kongresu

Zelenskij: "Vaš novac je novac uložen u demokraciju i sigurnost!"

Autor: Hina

22.12.2022. 08:32
Zelenskij:

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.


Zelenskij se ranije u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su donji dom na izborima u studenom preuzeli republikanci.


SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. siječnja preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost oko cijene te pomoći.
Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac.


“Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenskij na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.


Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.


Zelenskij je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.


“Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića”, rekao je.


Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken najavio da će Sjedinjene Države dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni sustav protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u obrani od ruskih projektila.