Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BLISKI SUSRET

Rusija: Pokušat ćemo izvaditi ostatke drona iz Crnog mora

Autor: Hina

15.03.2023. 20:27
Rusija: Pokušat ćemo izvaditi ostatke drona iz Crnog mora

Foto: MOD UKRusija će pokušati izvaditi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, rekao je tajnik ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Petrušev, a glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je izjavio da ga se možda nikada neće naći.


Patrušev je za TV kanal Rosija-1 rekao: “Ne znam hoćemo li to moći izvući ili ne, ali, da, to mora biti učinjeno. I svakako ćemo raditi na tome. Nadam se, naravno, uspješno.”


“Drugo, što se tiče drona – Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je posljednja potvrda da oni izravno sudjeluju u tim aktivnostima – u ratu”, rekao je.
Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog “oštrog manevriranja”. Kirby kaže da ostaci drona nisu pronađeni.


“I nisam siguran da će ikada biti, jer je pao u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji”, izjavio je Kirby CNN-u.


Ako ga izvade Rusi, američke vlasti su poduzele mjere da ne mogu izvući korisne informacije, dodao je.


“To je naše vlasništvo”.


Kremlj je ranije u srijedu priopćio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u “žalosnom stanju” i na najnižoj točki.


State Department je u utorak pozvao ruskog veleposlanika Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.