Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

INCIDENT

Sudarili se ruski Suhoj i američki Reaper iznad Crnog mora

Autor: Portal Novi list

14.03.2023. 20:15
Sudarili se ruski Suhoj i američki Reaper iznad Crnog mora

Foto: ReutersRuski borbeni avion Suhoj Su-27 sudario se s američkim dronom MQ-9 Reaper iznad Crnog mora. Nakon incidenta u kojem je oštećen propeler Reapera SAD su same oborile dron u more, objavila je američka vojska, a prenosi CNN.


Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda Crnog mora kada je jedan ruski avion namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, citira CNN anonimnog dužnosnika.


Jedan mlaz potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona. Oštećenje propelera prisililo je SAD da obori Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru.


Rusi imali spasilačku operaciju
Zasad nije poznat status Suhoja SU-27 koji se sudario s američkim dronom. No, ruska crnomorska flota danas je provodila spasilačku operaciju na Crnom moru.


Radio promatrači koji se bave slušanjem meže strateškog ruskog ratnog zrakoplovstva i mreže ruskog pomorskog zračnog prometa uspjeli su snimiti radio komunikaciju tijekom ruske spasilačke operacije.


Snimke su dostupne OVDJE, OVDJE, OVDJE, i OVDJE.


“Nepromišljeno i neprofesionalno”


Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je priopćenje optužujući ruske zrakoplove da su se ponašali na “nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”.


‘Oko 7:03 ujutro jedan od ruskih zrakoplova Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način.


Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan”, rekao je general američkih zračnih snaga James B.Hecker, zapovjednik zračnih snaga SAD-a u Europi i Africi.


“Bilo je i drugih presretanja”


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u utorak ujutro obavijestio je predsjednika Joea Bidena o incidentu, rekao je koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.


Kirby je rekao da “nije neuobičajeno” da ruski zrakoplovi presretnu američke zrakoplove iznad Crnog mora, te je rekao da je bilo drugih presretanja posljednjih tjedana.


No rekao je da je epizoda od utorka bila jedinstvena po tome koliko su ruske akcije bile “nesigurne, neprofesionalne i nepromišljene”.


Prvi takav bliski susret


Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prvi poznati takav bliski susret i potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi u Ukrajini.


SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i do 50.000 stopa (oko 15.000 metara), prema zračnim snagama.


Opremljeni su senzorima i mogućnostima za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru.