Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rusko ministarstvo obrane

Rusija niječe da je oborila američki vojni dron

Autor: Hina

15.03.2023. 09:06
Rusija niječe da je oborila američki vojni dron

Foto: ReutersRusko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da njegovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog “oštrog manevriranja”.


“Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom”, priopćilo je ministarstvo obrane.


Dodalo je da je dron otkriven u blizini ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala 2014.
No, Pentagon je priopćio da je vojska bila prisiljena srušiti dron MQ-9 Reaper zbog nastale štete nakon udara ruskog zrakoplova.


“Zbog oštećenja bili smo u poziciji da ga zapravo moramo srušiti u Crno more”, rekao je novinarima brigadni general Pat Ryder, dodajući da letjelica nakon oštećenja nije mogla letjeti.


Ryder je rekao da Rusija nije pronašla srušeni dron.


Američka vojska je ranije objavila da su dva ruska lovca Su-27 presrela vojni dron MQ-9 “Reaper” te da se jedan od njih s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.


“Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9”, priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker, koji nadgleda američke zračne snage u toj regiji.


“Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad obje letjelice.”


Američka vojska rekla je da je incident slijedio obrazac opasnog ponašanja ruskih pilota koji djeluju u blizini zrakoplova kojima lete SAD i njegovi saveznici, uključujući nad Crnim morem. Crno more nalazi se između Europe i Azije i među ostalim zemljama graniči s Rusijom i Ukrajinom.


Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.


Iako je bilo drugih takvih presretanja ovo je bilo vrijedno pažnje jer je bilo “nesigurno i neprofesionalno” i uzrokovalo je rušenje američke letjelice. Dakle, jedinstveno je u tom pogledu, rekao je Kirby.


“State Department će razgovarati izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja”, rekao je.