Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jevgenij Prigožin

Preko 5000 bivših kriminalaca pomilovano jer su se borili protiv Ukrajine

Autor: Hina

25.03.2023. 18:13
Preko 5000 bivših kriminalaca pomilovano jer su se borili protiv Ukrajine

Foto: ReutersViše od 5000 bivših kriminalaca pomilovano je nakon što su im istekli ugovori o sudjelovanju u borbama protiv Ukrajine u ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner, rekao je u subotu osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin.


Grupa Wagner, koju su izvorno činili prekaljeni veterani ruskih oružanih snaga, u ratu protiv Ukrajine dobila je drukčiju, važniju ulogu pošto je ruska vojska pretrpjela niz ponižavajućih poraza prošle godine.


Prigožin je regrutirao tisuće ljudi iz zatvora nudeći im priliku za slobodu u zamjenu za sudjelovanje u nekim od najopasnijih bitaka u Ukrajini.
“U ovome je trenutku nakon pomilovanja pušteno više od 5000 ljudi kojima su istekli ugovori s Wagnerom”, rekao je Prigožin, blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina, u audio snimci objavljenoj na Telegramu.


Prigožin, kojega ponekad nazivaju i “Putinov kuhar” zbog ugostiteljskih poslova kojima se bavi, najmoćniji je među Putinovim saveznicima.


Većina ih sada pod kontrolom ima nekadašnju privatnu vojsku koja regrutira najviše vojne časnike, bivše špijune i osuđenike.


Sjedinjene Države Prigožina smatraju oligarhom. Sankcionirale su ga zbog pokušaja upletanja u izbore u Sjedinjenim Državama i zbog širenja ruskih dezinformacija širom svijeta.


U sovjetsko doba Prigožin je odslužio devet godina zatvora zbog pljačke i ostalih počinjenih zločina, a potom je devedesetih godina pokrenuo privatni posao. Svojedobno je priznao da se upletao u američke izbore, ali i svoju ulogu u osnutku Wagnera.


Pripadnici grupe Wagner borili su se u Libiji, Siriji, Srednjoafričkoj Republici i u Maliju. Predstavljaju se kao najsnažnija plaćenička skupina u svijetu.