Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

pokušao uništiti dokaze

Osumnjičeni za curenje vojnih dokumenata istraživao masovne pucnjave

Autor: Hina

27.04.2023. 09:51
Osumnjičeni za curenje vojnih dokumenata istraživao masovne pucnjave

Foto: TwitterPripadnik zračne nacionalne garde SAD-a optužen za odavanje povjerljivih vojnih dokumenata ima povijest upućivanja nasilnih prijetnji, istraživao je masovne pucnjave i pokušao uništiti dokaze o svojim zločinima, rekli su savezni tužitelji u srijedu.


U podnesku na 48 stranica, Ministarstvo pravosuđa reklo je da bi 21-godišnji Jack Teixeira trebao biti pritvoren do suđenja, istaknuvši kako njegova nasilna retorika i očiti napori da uništi dokaze “povećavaju rizik od bijega i opasnost”.


Tužitelji će svoje argumente u korist pritvora iznijeti pred sudom u četvrtak poslijepodne.
Teixeirini odvjetnici nisu komentirali slučaj i očekuje se da će na saslušanju u četvrtak tvrditi da on ne bi trebao biti pritvoren prije suđenja.


U podnesku, koji je sadržavao i fotografije spavaće sobe osumnjičenika iz FBI-evog pretresa njegovog doma, stoji da je on u srpnju 2022. koristio svoje vladino računalo da potraži informacije o poznatim masovnim pucnjavama koristeći pojmove za pretraživanje kao što su “Uvalde”, “Ruby Ridge” i “pucnjava u Las Vegasu.”


Tijekom pretrage u njegovom domu, FBI je pronašao razbijeno tablet računalo, laptop i igraću konzolu u kontejneru za smeće. Osim toga, tužitelji su rekli kako su otkrili dokaze da je Teixeira uputio druge korisnike chat grupe da “izbrišu sve poruke”.


Teixeira je ranije ovog mjeseca optužen za jednu točku kršenja zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prijenos osjetljivog obrambenog materijala, a druga optužba se odnosila na nezakonito uklanjanje obrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju.


Bude li proglašen krivim, tužitelji su rekli da mu prijeti kazna do 25 godina zatvora.


Vjeruje se da je ovaj slučaj najozbiljniji sigurnosni proboj SAD-a otkako se više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2010. godine. Pentagon je curenje informacija nazvao “namjernim, kriminalnim činom”.


Tužitelji su također rekli da je Teixeira u veljači 2022. počeo pristupati stotinama povjerljivih dokumenata koji nisu relevantni za njegov posao te da je oko prosinca 2022. neke od povjerljivih informacija počeo objavljivati na društvenim mrežama.


“Šteta koju je optuženik već prouzročio nacionalnoj sigurnosti SAD-a je ogromna. Šteta koju je optuženik još uvijek u stanju prouzročiti je izvanredna”, stoji u memorandumu.


Povjerljivi dokumenti sadržavali su širok spektar visoko povjerljivih informacija o saveznicima i protivnicima, poput pojedinosti koje se tiču ukrajinske protuzračne obrane i izraelske špijunske agencije Mossad.


Nasilni komentari


Osim dokaza da je Teixeira pokušao opstruirati dokaze i utjecati na svjedoke, tužitelji su rekli da on ima problematičnu povijest koja datira iz njegovih tinejdžerskih godina.


Kad je imao 18 godina, njegov zahtjev za iskaznicu za vatreno oružje odbijen je zbog primjedbi koje je dao dok je bio u srednjoj školi, a koje su se odnosile na “oružje, uključujući molotovljeve koktele, oružje u školi i rasne prijetnje”.


Također je davao nasilne komentare o ubojstvu na društvenim mrežama, uključujući jednu objavu u studenom 2022. u kojoj je rekao da bi, da može, “ubio tonu ljudi” jer bi to bilo “ubijanje slaboumnih”.


Prema podnesku, Teixeira je u veljači 2023. zatražio savjet o tome kojom bi vrstom puške bilo lako upravljati sa stražnje strane parkiranog vozila protiv “mete na pločniku ili trijemu”.


Tužitelji su rekli kako su također pronašli dokaze da je Teixeira priznao drugima na internetu da su informacije koje je objavljivao povjerljive.