ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BEZ ZAŠTITE ŽRTVE

Odluku o odbijanju pritvora za Buntića opet donio – isti sudac

Autor: Vanja Vesić

03.10.2023. 08:16
Odluku o odbijanju pritvora za Buntića opet donio – isti sudac

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELLOpćinski sud u Ljubuškom u BiH drugi put je odbio zahtjev tužiteljstva da se Denisu Buntiću odredi pritvor zbog nasilja nad suprugom i ilegalnog držanja oružja. Unatoč žalbi tužiteljstva, potresnoj audiosnimci zlostavljanja i javnom upozorenju same žrtve Klare Buntić da se boji za svoj život, sud nije našao za shodnim korigirati prethodnu odluku.


Odluku je donio Filip Šaravanja, isti sudac koji je i prvi put odbio prijedlog tužitelja za pritvor, a višegodišnjem obiteljskom nasilniku propisao samo mjere opreza, zabrane prilaženja žrtvi i zajedničkom djetetu na 100 metara udaljenosti i svakodnevno javljanje u policijsku postaju. Dotični sudac smatra da su mjere opreza sasvim dovoljne.


Ranije je otkriveno da je majka nasilnika, sklonog alkoholu i drogama, dugogodišnja zaposlenica ljubuškog suda, što je dovelo do sumnji da odlučivanje na nižoj sudskoj instanci neće biti u interesu žrtve. Nažalost, čini se da su sumnje bile opravdane.
Tužiteljstvo Županije zapadnohercegovačke jučer je najavilo novu žalbu nadajući se da će viši Županijski sud u Širokom Brijegu uvažiti okolnosti koje je propustio uvažiti općinski sud i predmetni sudac – nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede kaznenog postupka.


Tužitelji kao i prvi put upozoravaju na to da postoji opravdani strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi utjecati na iskaze svjedoka, ometati kazneni postupak ili ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.


Iako je ljubuški sud uoči novog odlučivanja zatražio izuzeće nadležnosti priznajući da je majka Denisa Buntića njihova zaposlenica, takav podnesak srušio je Županijski sud u Širokom Brijegu jer ga je pisao nenadležni sudac, sam predsjednik ljubuškog općinskog suda.


Zbog takvog neshvatljivog »propusta« predmet je vraćen tom istom nižem sudu, nažalost, i istom sucu.


Podsjećamo, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića sumnjiči se da je pretukao suprugu Klaru nakon čega je ona pobjegla iz kuće, a premlaćivanje prijavila policiji. Iako je uhićen, ubrzo je pušten na slobodu.


U obiteljskom domu u kojem živi sa suprugom i malim djetetom policija mu je pronašla skriveni arsenal oružja – automatske puške, pištolje, zolje, lovačko oružje i streljivo.