Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Novi Zeland će ublažiti migracijska pravila kako bi privukao više radnika

Autor: Hina

20.06.2023. 21:36
Novi Zeland će ublažiti migracijska pravila kako bi privukao više radnika

Foto: PexelsNovi Zeland je u srijedu priopćio da će povećati svoj godišnji prijem visokokvalificiranih migranata i osigurati brži put do dobivanja stalnog boravka, dok se bogate zemlje natječu u privlačenju najboljih svjetskih talenata.


Nekoliko razvijenih gospodarstava povećalo je godišnji broj migracija ili ublažilo pravila o izdavanju viza kako bi ključnim poduzećima pomoglo u zapošljavanju osoblja koje će popuniti nedostatak nakon što je pandemija COVID-19 dovela do strožih graničnih kontrola i spriječila dolazak stranih radnika.


“Promjene će osigurati da nema ograničenja za kvalificirane migrante, odnosno ukloniti umjetna ograničenja iz starog sustava”, rekao je ministar useljeništva Michael Woods u izjavi.
Ministar se pozvao na mjerilo koje godišnje postavlja broj boravišnih mjesta koje sprečava kvalificirane migrante da se dosele na Novi Zeland čak i ako postoji očita potreba.


“Znamo da mnoge industrije traže radnike a globalni nedostatak radne snage vlada”, dodao je Woods.


Od listopada će vlada također pojednostaviti svoj bodovni sustav koji se koristi za odabir kvalificiranih migranata, čime će se ubrzati provjeru zahtjeva za vizu i dati radnicima migrantima veću sigurnost.


Novi Zeland nema službeno ograničenje godišnjeg broja kvalificiranih rezidentnih viza, ali upravlja procesom u takozvanom rasponu planiranja koji ograničava brojeve za stalni boravak.


Ovaj potez dolazi dok je tržište rada sa stopom nezaposlenosti blizu rekordno niske, dok je stopa angažirane radne snage dosegla najvišu razinu u ožujskom tromjesečju od 1993.


“Poduzeća kažu da će davanje sigurnosti da kvalificirani migranti i njihove obitelji mogu dobiti prebivalište na Novom Zelandu biti velika karta za privlačenje kvalificiranih radnika”, rekao je Woods.