Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZIMSKE OLUJE

Novi veliki val kiša i snijega u Kaliforniji, proglašeno izvanredno stanje

Autor: Hina

15.01.2023. 10:00
Novi veliki val kiša i snijega u Kaliforniji, proglašeno izvanredno stanje

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji u subotu, gdje je od 26. prosinca 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje prometnica.


Novi veliki val kiša i snijega u planinama, pogodio je u subotu brojne područja najnapučenije američke savezne države.


Nova “atmosferska rijeka”, a to znači sustav koji donosi goleme količine vlage, očekuje se u ponedjeljak, koji je praznik u Sjedinjenim Državama, i donosi “nove ekstremne oborine” upozorio je Nacionalna meteorološka služba (NWS).
Električne linije već su oštećene, a već su poplavljena polja i prometnice. NWS očekuje “katastrofalne poplave” u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaljeva San Francisco.


Biden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bijela kuća u priopćenju. Predsjednikov čin će stradalnicima u okruzima Merced, Sacramento i Santa Cruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, stoji u priopćenju.


Niz atmosferskih rijeka, koje se rijetko pojavljuju tako često zaredom, pogodio je Kaliforniju od 26. prosinca i odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje cesta.


Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internetskoj stranici PowerOutage.us. Polovica godišnje prosječne količine kiše pala je tijekom oluja u poljoprivrednoj središnjoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snijega.


Upozorenja na poplave izdana su diljem države u subotu, od okruga Los Angeles do Zaljevskog područja San Francisca. Četvrt u mjestu Felton u središnjoj Kaliforniji poplavljena je drugi put ovog tjedna u subotu.