Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi američki paket vojne pomoći za Ukrajinu

Autor: Hina

06.01.2023. 21:40
Novi američki paket vojne pomoći za Ukrajinu

Foto: ReutersAmerička vlada poslat će Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Jean-Pierre je najavila da će informacije o sadržaju paketa vojne pomoći biti obznanjene kasnije u petak.


Američki državni tajnik Antony Blinken potom je objavio da se radi o 3,75 milijardi vojne pomoći za Ukrajinu i druge zemlje pogođene ruskom invazijom. U priopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, topničke sustave, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.


To je već u četvrtak bio najavio predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.
U zajedničkom priopćenju nakon razgovora Sjedinjene Države rekle su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.


Bradley “nije tenk, to je ubojica tenkova”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona general Ryder. “Uvjereni smo da će to (ukrajinskim snagama) puno pomoći na bojnom polju”, dodao je.