Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Iscurio povjerljivi dokument

Evo što Amerikanci šalju Ukrajini u novom paketu vojne pomoći

Autor: Hina

09.12.2022. 07:46
Evo što Amerikanci šalju Ukrajini u novom paketu vojne pomoći

Foto: ReutersSjedinjene Države pripremaju se poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 275 milijuna dolara, koja će joj omogućiti obranu od dronova i ojačati njezinu protuzračnu obranu, stoji u dokumentu koji je Reuters u četvrtak dobio na uvid.


Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije u petak, ali još nisu poznate pojedinosti o opremi za obranu od dronova i protuzračnu obranu.


Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sustav HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore.
Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti odbio je komentirati taj paket pomoći. Obujam i vrijednost paketa pomoći može se mijenjati sve dok ih ne potpiše predsjednik.


Iznos od 275 milijuna dolara bit će pokriven predsjedničkim ovlastima koje SAD-u u hitnom slučaju omogućuju prijenos obrambene opreme iz zaliha bez odobrenja Kongresa.


Cilj ruskih raketnih napada u Ukrajini djelomično je iscrpljivanje ukrajinskih zaliha zračne obrane i stjecanje dominacije u zračnom prostoru iznad te zemlje, rekao je u studenom viši dužnosnik Pentagona.


Kako bi se odgovorilo na te napade, SAD su Ukrajini poslale sofisticirane protuzrakoplovne sustave NASAMS, koji sad djeluju već nekoliko tjedana.


Američki Zastupnički dom u četvrtak je izglasao najmanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini tijekom sljedeće godine.