Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vojna obavještajna agencija

Nizozmci tvrde da Ruse sve više "zanima" njihova energetska infrastruktura

Autor: Hina

20.02.2023. 15:39
Nizozmci tvrde da Ruse sve više

Foto: Ilustracija/iStockRusija je proteklih mjeseci pokušala prikupiti obavještajne podatke za sabotažu ključne infrastrukture u nizozemskom dijelu Sjevernog mora, objavila je u ponedjeljak nizozemska vojna obavještajna agencija MIVD.


Kod vjetroelektrane na pučini Sjevernog mora otkriven je ruski brod koji je skenirao energetsku infrastrukturu, rekao je čelnik MIVD-a, general Jan Swillens, na konferenciji za medije.


Plovilo su iz Sjevernog mora ispratili nizozemska mornarica i obalna straža prije no što je sabotaža uspjela, dodao je.
“Posljednjih mjeseci uočavali smo  smo ruske aktere kako pokušavaju otkriti funkcioniranje energetskog sustava u Sjevernom moru. Ovo je prvi put da to vidimo”, rekao je Swillens.


“Rusija mapira kako funkcioniraju naši vjetroparkovi u Sjevernom moru. Jako ih zanima kako bi mogli sabotirati energetsku infrastrukturu.”


Nizozemske obavještajne agencije MIVD i AIVD u zajedničkom izvješću objavljenom u ponedjeljak priopćile su da je ključna morska infrastruktura poput internetskih kablova, plinskih cijevi i vjetrenjača postala meta ruskih sabotažnih aktivnosti.


“Rusija u tajnosti iscrtava ovu infrastrukturu i poduzima aktivnosti koje ukazuju na pripreme za ometanje i sabotažu”, navode agencije.


Potencijalne su i ruske prijetnje nizozemskoj opskrbi vodom i energijom u zemlji, tvrde dvije institucije.


Nizozemska je u subotu priopćila da će protjerati još neobjavljen broj ruskih diplomata jer Moskva kontinuirano dovodi špijune, navodeći da su diplomati.


Ta zapadnoeuropska zemlja je naredila Rusiji da zatvori svoje trgovinsko predstavništvo u Amsterdamu te najavila da će zatvoriti nizozemski konzulat u Sankt Peterburgu.