Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na migrantskoj ruti

Na granici Poljske i Bjelorusije pronađena tri tijela, vjerojatno se radi o migrantima

Autor: Hina

13.01.2023. 18:16
Na granici Poljske i Bjelorusije pronađena tri tijela, vjerojatno se radi o migrantima

Foto: ReutersPripadnici poljskih službi pretražili su u petak močvare na granici s Bjelorusijom nakon što su pronađena tri tijela na području gdje tisuće migranata s Bliskog istoka i iz Afrike pokušavaju ući u Europsku uniju.


Smrt jemenskog liječnika blizu granice, gdje zimi temperature često padaju ispod nule, potvrđena je 7. siječnja. Nije još potvrđen identitet još dva tijela pronađena u četvrtak i petak, ali su vjerojatno bili migranti, tvrdi Grupa Granica, koalicija nevladinih organizacija.


Anna Michalska, glasnogovornica granične straže, rekla je da su im vojnici na granici rekli da možda ima još mrtvih.
“Možda ima još tijela pa pretražujemo područje. Policija, graničari i vojska sudjeluju u potrazi”, rekla je.


Migranti pristižu na granicu od kolovoza 2021., kada je Bjelorusija, bliski ruski saveznik, otvorila putničke agencije na Bliskom istoku nudeći novu neslužbenu rutu u Europu, što je potez za koji EU navodi da je osmišljen kako bi izvršio pritisak na blok.


Iako su putničke agencije u međuvremenu zatvorene, migranti i dalje idu prema Bjelorusiji u nadi da će prijeći u Poljsku, članicu EU-a, u kojoj je već smješteno više od 1,5 milijuna izbjeglica nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Varšava je postavila 5,5 metara visoku čeličnu barijeru opremljenu elektroničkim senzorima na granici s Bjelorusijom kako bi pokušala zaustaviti protok migranata, ali to ih nije spriječilo da nastave dolaziti.


Graničari su ove godine već zabilježili 530 pokušaja prelaska iz Bjelorusije, a Grupa Granica primila je 121 poziv u pomoć i pomogla 84 osobe.


Za neke je putovanje bilo smrtonosno.


Od kolovoza 2021., 14 ljudi je stradalo na poljskoj strani granice, prema podacima granične straže. Grupa Granica procjenjuje da je umrlih 33.


“Ukupno smo primili 200 dojava o nestalim osobama. Ponekad pronađemo ljude u čuvanim pritvorskim centrima koje vodi granična straža, ponekad se pronađu tijela”, rekla je za Reuters Aleksandra Loboda, glasnogovornica Grupe Granica.