Utorak, 20. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Andres Manuel Lopez Obrador

Meksički predsjednik osudio pokušaj ubojstva istaknutog novinara

Autor: Hina

17.12.2022. 08:24
Meksički predsjednik osudio pokušaj ubojstva istaknutog novinara

Foto: ABACAMeksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je u petak pokušaj atentata na istaknutog voditelja vijesti s kojim se često sukobljavao, što je potaknulo pozive za većom sigurnosti medijskih djelatnika u toj zemlji koja bilježi rekordan broj ubijenih novinara.


Televizijski i radijski voditelj Ciro Gomez Leyva izjavio je da su dvije neidentificirane osobe na motociklu pucale na njega dok je bio u svom automobilu 200-tinjak metara od svoje kuće u četvrtak navečer. Na Twitteru je podijelio slike rupa od metaka na svom automobilu, rekavši da je preživio zahvaljujući oklopu vozila. U petak je već vodio je svoju jutarnju radio emisiju.


Meksički predsjednik Obrador više je puta ‘uzeo na zub’ Gomeza i ostale novinare koji su kritizirali njegovu politiku, ali je svoju jutarnju novinsku konferenciju u petak započeo osudom napada.
“On je novinar, ljudsko biće, ali je i lider javnog mnijenja. Povređivanje osobe poput Cire kreira veliku političku nestabilnost”, rekao je Lopez Obrador.


Gomez je u srijedu bio izložen predsjednikovim kritikama tijekom redovnog dijela njegove konferencije za novinare, posvećene identificiranju onoga što Lopez Obrador naziva medijskim “lažima tjedna”.


“Zamislite da ste samo slušali Cira ili Loret de Mola ili Sarmiento”, rekao je Lopez Obrador u srijedu, imenujući Gomeza i druge vodeće novinare. “To je loše za vaše zdravlje, mislim ako ih slušate puno, mogli biste čak razviti tumor na mozgu”, ustvrdio je.


Pokušaj atentata pokazao je da “čak ni u Mexico Cityju novinari nisu sigurni”, rekao je Jan-Albert Hootsen, meksički predstavnik u Odboru za zaštitu novinara (CPJ).


Američki veleposlanik u Meksiku Ken Salazar osudio je napad. “Sigurnost novinara u Meksiku mora biti zajamčena, to je od najveće važnosti za potpunu demokraciju i slobodu izražavanja”, napisao je Salazar na Twitteru.


U Meksiku je od početka ove godine ubijeno 11 novinara, što ga čini najopasnijom zemljom za novinare, navode Reporteri bez granica.