Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sve za NATO

Kurd povezan s terorizmom, izručen Turskoj od strane Švedske, kao jedan od uvjeta za pristup NATO paktu

Autor: Hina

03.12.2022. 16:14
Kurd povezan s terorizmom, izručen Turskoj od strane Švedske, kao jedan od uvjeta za pristup NATO paktu

Foto: ReutersŠvedska je u petak Turskoj izručila Kurda navodno povezanog s terorizmom, u vrijeme dok Ankara pritišće skandinavsku zemlju da ispuni njezine zahtjeve u zamjenu za odobrenje članstva u NATO savezu, prenosi u subotu turska agencija Anadolija.


Mahmut Tat zatražio je azil u Švedskoj 2015., nakon što je u Turskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvorske kazne zbog navodne povezanosti s kurdskom militantnom skupinom PKK.


Turska državna televizija TRT objavila je da je Tat u subotu poslan u zatvor u Istanbulu.
Švedske vlasti još nisu Reutersu potvrdile te navode.


Švedska i Finska prijavile su se za članstvo u NATO savezu u svibnju, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, no naišle su na prigovore Turske koja ih je optužila da podržavaju militante iz PKK-a i drugih skupina.


Turska je u srijedu objavila da su dvije zemlje napredovale prema članstvu, no da moraju učiniti još toga kako bi zadovoljile zahtjeve Ankare .


Turska želi izručenje i pojedinaca povezanih s Fethullahom Gülenom, turskim klerikom koji živi u SAD, kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.


Stockholm i Helsinki odbacuju da pružaju utočište militantima, no pristali su na suradnju s Ankarom kako bi zadovoljili njezinu sigurnosnu zabrinutost, kao i na ukidanje embarga na prodaju oružja.


NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da nordijske zemlje trebaju pristanak svih 30 članica.


Još se samo Turska protivi njihovom članstvu.