ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

za ulazak u NATO

Švedska izmijenila ustav kako bi se prilagodila turskim zahtjevima

Autor: Hina

16.11.2022. 19:44
Švedska izmijenila ustav kako bi se prilagodila turskim zahtjevima

Foto: ReutersŠvedski parlament izglasao je u srijedu promjenu ustava koja će omogućiti jačanje borbe protiv terorizma, što traži Turska kako bi podržala ulazak Švedske u NATO, a izglasao je i amandmane na špijuniranje i prikupljanje informacija zbog čega su zabrinutost izrazili mediji.


Ustavni amandman omogućuje ograničenje načela slobode udruživanja “kada se neka skupina smatra terorističkom ili podržava terorizam”.


Samo je oporbena stranka Ljevica glasala protiv. Amandman, koji će stupiti na snagu u siječnju, trebao bi omogućiti lakši kazneni progon pripadnika Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju Švedska i EU smatraju terorističkom.
Turska koči primanje Švedske i Finske u NATO, optužujući ih da pružaju utočište militantima bliskim PKK-u i Postrojbama narodne zaštite (YPG) koje djeluju u Siriji, a koje Ankara smatra teroristima.


Švedska je dugo imala blage zakone kad je riječ o borbi protiv terorizma. Švedski premijer Ulf Kristersson obećao je prošli tjedan u Ankari da će uzeti u obzir Turske zahtjeve, ocijenivši promjenu ustava “velikim korakom”.


Osim toga, švedski parlament usvojio je i ustavne amandmane koji su meta kritika zbog potencijalnog utjecaja na novinarstvo, prenosi njemačka agencija dpa.


Strana špijunaža postaje tako kazneno djelo i ulazi u kazneni zakon. Amandmanima se ograničava pravo na prikupljanje informacija o švedskoj međunarodnoj suradnji radi objave u medijima koji su zaštićeni ustavom.


Kažnjivo postaje i pružanje informacija koje bi mogle naštetiti švedskim odnosima s drugim državama ili organizacijama kao što su UN i NATO, po televiziji SVT.


Vlada ističe da je to nužno kako bi se zaštitilo sigurnost zemlje i zatvorile rupe u zakonima. Novinari strahuju da bi te mjere mogle pogoditi zaštitu izvora i zviždača. Mediji upozoravaju da će to ugroziti demokraciju i slobodu izražavanja.