Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SNIMKA SASLUŠANA NA SUĐENJU

Kardinal Becciu potajno snimao razgovor sa Svetim Ocem

Autor: P. N.

25.11.2022. 20:23
Kardinal Becciu potajno snimao razgovor sa Svetim Ocem

Foto: ScreenshotPapa Franjo tajno je snimljen tijekom telefonskog razgovora s jednim od kardinala, obznanjeno je na suđenju u Vatikanu u četvrtak. Vatikanski sud saslušao je audio snimku između pape Franje i kardinala Giovannija Angela Becciua, optuženika na suđenju, u kojoj kardinal traži od Pape da potvrdi da je odobrio isplate za pomoć u oslobađanju otete časne sestre u Africi, javlja CNN.


Novinarima nije bilo dopušteno slušati snimku, ali je transkript talijanske financijske policije naknadno objavila talijanska novinska agencija Adnkronos. Tri odvjetnika obrane na suđenju potvrdila su sadržaj razgovora prisutnim vatikanskim novinarima.


Snimku je napravila treća osoba koja se nalazila u sobi s kardinalom Becciuom tijekom telefonskog razgovora koji se odvijao 24. srpnja 2021. godine. Poziv se dogodio tri dana prije početka vatikanskog suđenja u kojem je Becciu optužen za pronevjeru i zloporabu položaja, te samo 10 dana nakon što je Franjo pušten iz bolnice nakon operacije crijeva.


Kardinal Giovanni Angelo Becciu optužen je između ostalog za transfer novca od donacija svome bratu, Toninu Becciuu, pravnom zastupniku socijalne kooperative Spes.


Becciu u telefonskom pozivu traži od Pape da potvrdi da je odobrio isplate koje je kardinal izvršio samoprozvanoj savjetnici za sigurnost Ceciliji Marogni – koja je također optužena za malverzacije i pronevjeru na suđenju – kako bi platila britanskoj tvrtki Inkerman Group odnsono pomogla osloboditi časnu sestru koju su oteli islamski militanti u Maliju 2017. godine, navodi se u transkriptu.


Riječ je o 850.000 eura


Isplaćene svote, prema kardinalu Angelu Becciuu, koji je u to vrijeme bio broj dva u Vatikanskom državnom tajništvu, iznosile su 350.000 eura (363.706 USD) za britansku tvrtku i 500.000 eura (519.580 USD) za otkupninu za oslobađanje časne sestre.


Prema transkriptu, Papa je tijekom telefonskog razgovora rekao da se nejasno sjeća i traži od kardinala da mu u pisanom obliku pošalje ono što bi želio da Papa potvrdi.


Prema vatikanskom zakonu, ne postoji odredba koja određuje da Papa bude pozvan kao svjedok na suđenju.


Kardinal Becciu, kojem je papa Franjo u rujnu 2020. otpustio većinu prava na mjesto kardinala, uvijek je tvrdio da su sve financijske transakcije koje je preuzeo u potpunosti odobrili njegovi nadređeni, uključujući papu Franju. Becciu i Marogna izjasnili su se nevinim po svim točkama optužnice na suđenju, javlja CNN.
Otkrića tajno snimljenog telefonskog poziva i ono što je papa Franjo znao o financijskim transakcijama Vatikana samo su posljednje u dugom i kompliciranom suđenju koje se usredotočuje na vatikansku kupnju luksuzne zgrade u Londonu u kojoj je 10 optuženika optuženo za prijevaru i iznudu.


Becciu: “Usvojili su ovu politiku lažne i neprimjerene transparentnosti”
Otkrivene su i chat poruke koje je kardinal Becciu razmjenjivao s obitelji i prijateljima. “Nisam mislio da će doći do toga: Papa želi moju smrt”, piše kardinal Giovanni Angelo Becciu u poruci upućenoj Giovanni Pani 22. srpnja prošle godine, dva dana prije nego što je uz pomoć njene kćeri Marije Luise Zambrano potajno snimio telefonski razgovor s papom Franjom, piše Corriere della Sera.


U chatu prenesenom u dopisu financijske policije iz Oristana – koje je objavila agencija Adnkronos – ta žena mu poručuje da bude hrabar, “vidjet ćete da će istina trijumfirati”. A on kaže: “Za sada su oni ti koji trijumfiraju i udaraju!”, i “Pobijedit će pošteni”. “On je loš, želi da propadneš”, piše Giovanna Pani kardinalu Becciuu, misleći na “su mannu”, što u prijevodu znači “papa”. U tom trenutku kardinal odgovara: “Ne želi ostaviti loš dojam zbog početne osude koju mi je odredio” i opet: “Nikada ne bih mogao zamisliti da će, ne papa, već niti čovjek moći postupiti tako.” Pani zatim odgovara: “On je velika kukavica, ali nastavi se boriti i učini da istina zasja; teško je znam, ali moraš hrabro naprijed, pobijedit ćemo”, “nešto je trulo u Vatikanu”, kako prenosi Corriere della Sera.


Reuters


REUTERS


U drugom razgovoru s članovima obitelji, koji je prenesen u dopisu financijske policije iz Oristana, a također ga je prenijela agencija AdnKronos, komentiraju se novinski članci i glasine o vatikanskoj istrazi. “I kako će Crkva izaći iz toga? Već su mi polomili kosti i zato više ne želim biti u središtu medijske pozornosti”, piše kardinal Angelo Becciu svojim rođacima. “Kakvu odgovornost preuzimaju oni koji su usvojili ovu politiku lažne i neprimjerene transparentnosti”, nastavlja kardinal, često se izražavajući na sardinijskom dijalektu.


Očito je “da je snimka napravljena bez papina znanja, koju je Becciu napravio u suradnji s Marijom Luisom Zambrano, te da je bila prisutna i treća muška osoba”, stoji u bilješci koju je Državno odvjetništvo na sudu u Sassariju poslalo 26. listopada u ured Vatikanskog promotora pravde o Becciuovom zahtjevu upućenom Papi za pomoć na suđenju zbog otkupnine plaćene za časnu sestru oslobođenu u Maliju. Ta je snimka sada u zapisima sudskog procesa koji se vodi protiv kardinala.


Tužitelj o nizu lažnih isprava


Istraga poprima sve mračnije tonove. “Prva napomena – piše tužitelj iz Sassarija Giovanni Caria sucima u Vatikanu – bavi se pričom o nizu prijevoznih isprava koje treba smatrati lažnima, vjerojatno stvorenom kako bi se od određenog razdoblja nadalje opravdalo što su socijalnoj kooperativi Spes uplaćeni veliki novčani iznosi iz biskupije Ozieri.


Krivotvorenje bi se dokazalo digitalnim dokumentima pronađenim tijekom pretraživanja i naknadnim informatičkim savjetovanjem – s datumom izdavanja koji odgovara datumu slanja obrambene dokumentacije u vašem suđenju i podacima iz arhive. Obavještavam vas da sam delegirao Ured glavnog državnog odvjetnika za provođenje konkretnijih istraga nad četirima osobama koje su potvrdile legalnost nekih prijevoznih isprava».


Zatim treba pojasniti “odnose između tadašnjeg biskupa Ozierija Sergia Pintora i članova Spesa, uključujući i one koji su također radili za Caritas u Ozieriju”. Konkretno, “pozornost se – primjećuje tužitelj Sassarija – usmjerila na faze otvaranja računa Caritasa u banci Banca Intesa koji su članovi Spesa zapravo koristili za prijenos novčanih iznosa iz različitih namjena,  i služio je za primanje ukupno 125.000 eura koje je uplatio kardinal Angela Becciua novcem iz vatikanske blagajne.


Vjerujem da u ovom trenutku nema sumnje da su odnosi biskupa Sergia Pintora sa spomenutim osobama – posebno s Toninom Becciuom, kardinalovim bratom i pravnim zastupnikom Spesa – bili vrlo loši, neposredno prije otvaranja tekućeg računa, te da biskup Pintor ni na koji način nije organizirao otvaranje računa (i vjerojatno nije ništa znao)”.