Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

džabalija

Izraelske snage jačaju napade na sjeverni pojas Gaze

Autor: Hina

13.05.2024. 10:05
Izraelske snage jačaju napade na sjeverni pojas Gaze

Foto: ReutersIzraelski tenkovi uz zračnu i kopnenu podršku u ponedjeljak su se dodatno probili u Džabaliju na sjeveru Pojasa Gaze, prenose tamošnji stanovnici i Hamas, dok je i južni Rafah pod zračnim napadima.


U Džabaliji se tenkovi kreću prema središtu tog kampa, jednog od osam takvih povijesnih lokacija u Pojasu.


Stanovnici javljaju kako tenkovi gađaju središte kampa te da su uništeni deseci kuća. Izraelska vojska primorala je stotine Palestinaca da napuste svoja skloništa, piše agencija Reuters.
U Rafahu, u blizini granice s Egiptom, Izrael je pojačao zračne napade na istočne dijelove tog grada, ubivši ljude u kući u četvrti Brazil.


Stanovnici prenose kako su tenkovi sad stacionirani na ulici Salahudin koja prolazi istočnim dijelovima grada, a da je autocesta blokirana zbog žestokih borbi. Dodaje se kako su istočni dijelovi Rafaha postali „grad duhova”.


Hamas je objavio kako se njegovi borci bore protiv izraelskih snaga na ulicama istočno od Rafaha te na istoku Džabalije. Izraelska vojska nekoliko je puta upalila sirene na području u blizini Gaze, upozoravajući na potencijalnu prekograničnu vatru.


̧Izraelska vojska objavila je da je kasno u subotu spriječila Hamas da obnovi svoje vojne sposobnosti u Džabaliji.


„Bombardirali su posvuda, pa i u blizini škola koje su smjestile one bez kuća”, rekao je 45-godišnji Saed.


„Rat ponovno kreće, tako to izgleda u Džabaliji”, dodao je.