Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

kairo

Izaslanstvo Hamasa će u ponedjeljak pregovarati o mogućem prekidu vatre

Autor: Hina

28.04.2024. 15:33
Izaslanstvo Hamasa će u ponedjeljak pregovarati o mogućem prekidu vatre

Foto: ReutersIzaslanstvo Hamasa u ponedjeljak će posjetiti Kairo radi razgovora čija je svrha zajamčiti prekid vatre, rekao je u nedjelju Reutersu dužnosnik Hamasa, dok posrednici ulažu snažnije napore u postizanje dogovora uoči izraelskog napada na južni grad Rafah.


Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će članovi izaslanstva razgovarati o prijedlogu o prekidu vatre koji je Hamas iznio posrednicima Kataru i Egiptu, kao i o odgovoru Izraela, no nije otkrio pojedinosti o najnovijim prijedlozima.


Po izraelskim podacima, u ratu, koji sada traje već sedmi mjesec, a pokrenut je napadom militanata Hamasa na Izrael 7. listopada, ubijeno je 1200 ljudi te odvedeno 253 talaca.
Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas, koji drži pod kontrolom Gazu. U izraelskoj vojnoj operaciji ubijeno je više od 34.000 Palestinaca, od čega njih 66 u zadnja 24 sata, podaci su zdravstvenih vlasti u Gazi. Zbog rata je raseljena većina od 2,3 milijuna stanovništva i opustošen je velik dio te gusto naseljene enklave.


U petak je visoki dužnosnik Hamasa Halil Al-Haja rekao da je skupina primila odgovor Izraela na njihov prijedlog o prekidu vatre te da ga proučava prije nego što svoj odgovor prenese egipatskim i katarskim posrednicima.


U ranijim rundama pregovora nisu se uspjele premostiti razlike u stajalištima dviju strana. Hamas želi sporazum o trajnome prekidu rata te traži da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze.


Izrael nudi tek privremeni prekid vatre da bi oslobodio oko 130 talaca koji su ostali u zatočeništvu i da bi omogućio dostavu veće količine humanitarne pomoći. Izraelska strana je jasno kazala da ne kani prekinuti svoje operacije dok ne postigne zacrtani cilj, a to je uništenje Hamasa.


Izraelski ministar vanjskih poslova u subotu je kazao da bi planirani upad u Rafah, gdje se trenutačno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca, mogao biti obustavljen, postigne li se dogovor o oslobađanju izraelskih talaca.


Ekstremno desno orijentirani ministar financija Bezalel Smotrich u nedjelju je pozvao Netanyahua da ne odustaje od napada na Rafah, kazavši da bi pristanak na egipatske prijedloge bio ponižavajuć.


U video-izjavi novinarima u kojoj se obraća Netanyahuu, Smotrich je kazao da “vlada na čijem je čelu Netanyahu neće imati pravo na postojanje ne iskorijeni li Hamas”. Smotrich nije član Netanyahuova ratnog kabineta i nije poznato raspolaže li detaljima egipatskog prijedloga.


Zapadne zemlje, među kojima i najbliži saveznik Izraela, Sjedinjene Države, pozvale su Izrael da se suzdrži od napada na pogranični grad zbog bojazni od mogućih civilnih žrtava.


U govoru održanom u nedjelju na Svjetskome gospodarskom forumu u glavnome gradu Saudijske Arabije Rijadu, palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da samo Sjedinjene Države mogu zaustaviti Izrael u napadu na Rafah.


Kazao je i da u predstojećim danima očekuje napad na Rafah te da bi čak i “manji udar” na Rafah natjerao palestinsko stanovništvo da napusti Pojas Gaze. Smatra da bi se u tom slučaju dogodila najveća katastrofa u povijesti palestinskog naroda.