Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Američki ministar obrane

Austin:" Zabrinuti smo zbog izraelskog nasilja nad Palestincima"

Autor: Hina

09.03.2023. 18:51
Austin:

Foto: ReutersSjedinjene Države su “posebno zabrinute” zbog nedavnog nasilja židovskih naseljenika na Zapadnoj obali, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Lloyd Austin na tiskovnoj konferenciji s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom blizu Tel Aviva.


“Posebno smo zabrinuti zbog nasilja naseljenika nad Palestincima” i “ubuduće ćemo se protiviti postupcima koji su kadri dovesti u pitanje rješenje (izraelsko-palestinskog sukoba u obliku) dviju država”, izraelske i buduće palestinske koje će živjeti u miru jedna uz drugu, rekao je Austin.


Izraelsko-palestinski sukob zaoštrio se pošto je krajem prosinca na vlast u Izraelu došla dosad najdesnija vlada koju vodi premijer Benjamin Netanyahu.
U sukobima je poginulo 75 Palestinaca i 13 Izraelaca od početka godine.


Nakon napada u kojemu su 26. veljače poginule dvije mlade Izraelke koje žive u židovskom naselju na sjeveru okupirane Zapadne obale, deseci židovskih kolonista napali su palestinski grad Huwaru, paleći zgrade i automobile.


“Ovdje sam kao prijatelj kojemu je posebno stalo do sigurnosti izraelske države, no SAD se i dalje odlučno protivi svakom koraku koji može prouzročiti još veću nesigurnost, a to uključuje poticanje kolonizacije i huškačke izjave”, dodao je Austin.


“I kao što smo uvijek činili, pozivamo palestinsko vodstvo da suzbija terorizam (…) i osudi poticanje na nasilje”, rekao je još Austin, napomenuvši da je bio “veoma jasan u vezi s pravom Izraela da se brani od terorizma”.