Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

podaci destatisa

Inflacija u Njemačkoj u prosincu usporila na 8,6 posto

Autor: Hina

03.01.2023. 16:28
Inflacija u Njemačkoj u prosincu usporila na 8,6 posto

Foto: PixabayInflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u prosincu, kliznuvši na 8,6 posto, zahvaljujući znatno blažem rastu cijena energije, pokazuje u utorak preliminarna procjena statističkog ureda Destatisa.


Time se godišnja stopa inflacije u najvećem europskom gospodarstvu u prosincu spustila u jednoznamenkasto područje, s 10 posto u studenome. U listopadu iznosila je 10,4 posto.


Izvješće je pokazalo i da su u usporedbi sa studenim potrošačke cijene u prosincu pale za 0,8 posto, prema preliminarnom podatku Destatisa. Sporiji rast cijena u prosincu na godišnjoj razini odražava blaži rast cijena energije i hrane, pokazuju tablice statističkog ureda.
Energija za kućanstva i motorna goriva bili su u prosincu 24,4 posto skuplji nego u istom mjesecu godine ranije, nakon što su u studenome poskupjeli 38,7 posto. Hrana je građane u prosincu stajala 20,7 posto više nego u istom mjesecu godine ranije, pokazalo je preliminarno izvješće Destatisa, nakon što gotovo istog postotnog poskupljenja u studenome.


Preliminarni podatak o harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među članicama EU-a, pokazao je također jednoznamenkastu godišnju stopu inflacije, od 9,6 posto, nakon što je u studenome dosezala 11,3 posto.


Na mjesečnoj razini cijene su prema HIPC-u pale 1,2 posto, pokazuje preliminarni podatak.


Inflacija u 2022. najviša od 1990.


U cijeloj prošloj godini inflacija je u Njemačkoj u prosjeku iznosila 7,9 posto, što je njezina najviša razina od ujedinjenja 1990. godine, prema preliminarnoj procjeni Destatisa.


U 2021. potrošačke cijene porasle su u prosjeku za 3,1 posto. Prema HICP-u, godišnja inflacija lani je iznosila 8,7 posto, objavio je Destatis u preliminarnoj procjeni..


Glavni pokretači rasta cijena mjesecima su bile energija i hrana, a ionako tešku gospodarsku situaciju nakon globalne pandemije dodatno su otežali ruska invazija na Ukrajinu i uska grla u opskrbi.


Država stoga paketima pomoći vrijednima milijarde eura pokušava građanima i tvrtkama ublažiti udar. U ovoj godini planira koristiti mehanizme zauzdavanja cijena struje i plina. Ekonomisti procjenjuju da će to zakočiti rast cijena u ovoj godini, ali ne “preko noći”.


“Inflacija je visoka i tek će se postupno smanjivati”, rekao je nedavno predsjednik njemačke središnje banke Bundesbank Joachim Nagel.