Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

SEDAM TONA POMOĆI

Francuske i jordanske zračne snage spustile medicinsku pomoć u Gazu

Autor: Hina

05.01.2024. 19:48
Francuske i jordanske zračne snage spustile medicinsku pomoć u Gazu

Foto: ReutersFrancuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu postavljenu u gradu Kan Junisu u Gazi, rekao je u petak dužnosnik Elizejske palače.


Jordan je već ranije zrakom dostavljao humanitarnu pomoć u Gazu, a Francuska je prvi put izravno sudjelovala u takvoj operaciji, iako je do sada u tu enklavu kopnenim putem isporučila oko 1000 tona pomoći.


Militanti Hamasa iz Gaze su prije tri mjeserca napali južni Izrael, što je izazvalo izraelsku ofenzivu u kojoj je. po palestinskim zdravstvenim dužnosnicima, ubijeno 22 600 ljudi, razorena Gazu i a tisuće su raseljene.
Dužnosnik francuskog predsjedništva potvrdio je da su u toj operaciji, koja se dogodila u četvrtak navečer, sudjelovali francuski i jordanski zrakoplov.


“Humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična”, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na X-u.


„U teškim uvjetima“, Francuska i Jordan zračnim su putem isporučili pomoć stanovništvu i onima koji im pomažu na licu mjesta.


Dužnosnik je odbio reći što je točno pošiljka sadržavala, ni je li Izrael operaciji dao zeleno svjetlo.


Izrael je ranije odobrio jordansku misiju pomoći iz zraka u studenom.


Jordan je povukao svog veleposlanika u Izraelu, a izraelskom veleposlaniku naložio da se povuče u znak prosvjeda protiv izraelskog bombardiranja Gaze, rekavši da su napadi ubili nedužne i izazvali humanitarnu katastrofu.


Iz ureda izraelskog ministarstva obrane nadlržnog za koordinaciju humanitarnih aktivnosti (COGAT) u petak su rekli da se humanitarna situacija stabilizira i porekli tvrdnje izvora iz Gaze i iz dokumenta egipatskog Crvenog polumjeseca da su blokirali pročistače vode, medicinske potrepštine i stupove za šatore.