Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Drugi takav sastanak

EU će u srijedu razmotriti kako da odgovore Kini po pitanju problema širenja koronavirusa

Autor: Hina

02.01.2023. 16:37
EU će u srijedu razmotriti kako da odgovore Kini po pitanju problema širenja koronavirusa

Foto: ReutersZdravstveni dužnosnici država članica Europske unije imat će u srijedu sastanak o koordiniranom odgovoru na brzo širenje zaraze covidom-19 u Kini, objavilo je u ponedjeljak švedsko predsjedništvo EU-a, pošto na sastanku u prosincu nije ništa odlučeno s tim u vezi.


Na sastanku 29. prosinca održanom putem interneta, na kojem je sudjelovalo više od 100 predstavnika država članica, europskih zdravstvenih agencija i Svjetske zdravstvene organizacije, Italija je pozvala EU da slijedi njezin primjer i testira putnike koji dolaze iz Kine s obzirom na to da će Peking 8. siječnja ukinuti ograničenja za putovanja.


No druge države članice smatraju da za to nema potrebe.
“Predviđen je sastanak o integriranom političkom kriznom odgovoru u srijedu, 4. siječnja, u cilju informiranja o razvoju situacije s covidom-19 u Kini i razgovora o mogućim EU mjerama koje treba poduzeti na koordinirani način”, rekla je glasnogovornica švedskog predsjedništva EU-a.


Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides napisala je u pismu državama članicama EU-a 29. prosinca da bi trebale razmotriti uvođenje češćeg genetičkog sekvenciranja uzoraka zaraženih covidom-19 i poboljšati praćenje otpadnih voda uključujući na zračnim lukama kako bi detektirale moguće nove varijante virusa s obzirom na skok zaraze u Kini.


Kyriakides je poručila da bi EU trebao biti jako oprezan budući da su pouzdani epidemiološki podaci i podacima o testiranjima u Kini oskudni, savjetujući ministrima zdravlja da odmah preispitaju svoje prakse koje se odnose na genetičko sekvenciranje.


Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti prošli je tjedan objavio da u ovom trenutku ne preporuča poduzimanje mjera za putnike iz Kine.


Objasnio je da varijante koje cirkuliraju u Kini već postoje u Europskoj uniji, da su europski građani relativno visoko procijepljeni i da je potencijal za uvezene infekcije nizak u odnosu na dnevni broj zaraženih u EU-u s kojim se zdravstveni sustavi trenutačno mogu nositi.