Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nacionalna zdravstvena komisija

Kina prestaje objavljivati dnevne podatke o koronavirusu

Autor: Hina

25.12.2022. 09:07
Kina prestaje objavljivati dnevne podatke o koronavirusu

Foto: ReutersKineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je u nedjelju objavljivati dnevne podatke o covidu-19, u čiju se pouzdanost sumnjalo nakon što je naglo porastao broj slučajeva zaraze uslijed popuštanja strogih epidemioloških mjera.


“Važne informacije o covidu-19 objavljivat će Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) radi reference i istraživanja”, rekla je komisija u izjavi, no nije navela razloge za promjenu ni koliko će često CDC te podatke objavljivati.


NHC je donio odluku o prestanku bilježenja slučajeva zaraze i broja umrlih u vrijeme kada raste zabrinutost zbog nedostatka ključnih informacija otkako je Peking uvelike izmijenio svoju politiku nulte tolerancije prema koronavirusu, koja je potpuno zatvorila milijune građana i oslabila drugo najveće gospodarstvo u svijetu.
Komisija četiri uzastopna dana, unatoč rekordnom porastu slučajeva zaraze, nije zabilježila nijednu smrt od covida-19 u cijeloj zemlji prije nego što je potpuno prestala objavljivati podatke. Kina je suzila definiciju za smrti od covida-19, bilježeći samo one koji su umrli od upale pluća izazvane covidom-19 ili zatajenje dišnih organa, što je izazvalo neodobravanje među svjetskim zdravstvenim stručnjacima.


Tvrtka Airfinity iz Britanije, koja se bavi zdravstvenim podacima, prošlog je tjedna procijenila da se Kina suočava s više od milijun slučajeva zaraze i 5.000 smrti svakog dana.


Službene brojke iz Kine su postale nepouzdane kada se smanjio broj testiranja u zemlji, a Kinu se redovito optuživalo da umanjuje značaj slučajeva zaraza i smrti.


Kineski zdravstveni sustav se nalazi pod velikim pritiskom, pri čemu se od osoblja traži da dolazi na posao čak i u slučaju da su bolesni, a ponovno se upošljavaju i umirovljeni zdravstveni radnici, prema državnim medijima.