Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Crne prognoze

Kina "otvorenog garda" očekuje novi val koronavirusa, za sada stanje više nego dobro

Autor: Hina

23.12.2022. 08:55
Kina

Foto: ReutersKina očekuje vrhunac zaraze covidom-19 u roku od tjedan dana, rekao je zdravstveni dužnosnik, a vlasti predviđaju dodatno opterećenje za zdravstveni sustav zemlje iako umanjuju težinu bolesti te i dalje izvješćuju da nema novih smrtnih slučajeva.


Suočena s rastućom epidemijom i široko rasprostranjenim prosvjedima protiv režima nulte tolerancije na covid, Kina ga je ovaj mjesec počela ukidati, postavši posljednja velika zemlja koja je počela živjeti s virusom.


Kineske mjere usporile su gospodarstvo na najnižu stopu rasta u gotovo pola stoljeća, ometajući globalne opskrbne lance i trgovinu.
Kina je izvijestila o manje od 4000 novih simptomatskih lokalnih slučajeva covida širom zemlje 22. prosinca, a nema novih smrtnih slučajeva treći dan zaredom.


Vlasti su suzile kriterije za smrtnost od covida, što je izazvalo kritike mnogih stručnjaka za bolesti.


Zhang Wenhong, direktor Nacionalnog centra za zarazne bolesti, rekao je kako se očekuje da će Kina “doći do vrhunca infekcija za tjedan dana”, prenio je u četvrtak dnevni list The Paper koji podržava šangajska vlada.


“Vrhunac zaraze također će povećati stopu teških bolesti, što će imati određeni utjecaj na sve naše medicinske resurse”, rekao je, dodajući da će val trajati još jedan ili dva mjeseca nakon toga.


“Moramo biti psihički spremni da je infekcija neizbježna.”


Zaraženih u Kini vjerojatno će biti više od milijun dnevno, a smrtnih slučajeva više od 5000 dnevno, što je “oštar kontrast” u odnosu na službene podatke, objavila je ovaj tjedan britanska tvrtka za zdravstvene podatke Airfinity.


Bolnica u Šangaju procjenjuje da će se polovica od 25 milijuna ljudi u tom komercijalnom središtu zaraziti do kraja sljedećeg tjedna. Stručnjaci kažu da bi se Kina sljedeće godine mogla suočiti s više od milijun smrtnih slučajeva od covida.


Nespremni


Nagla promjena politike u Kini zatekla je krhki zdravstveni sustav nespreman, s bolnicama koje nemaju dovoljno kreveta i zaliha krvi, ljekarnama bez dovoljno lijekova i vlastima koje se utrkuju u izgradnji klinika.


Više od desetak svjetskih zdravstvenih stručnjaka, epidemiologa, stanovnika i političkih analitičara s kojima je razgovarao Reuters identificirali su neuspjeh u cijepljenju starijih osoba i priopćavanju izlazne strategije javnosti, kao i pretjeranu usredotočenost na uklanjanje virusa, kao uzroke opterećenja zdravstvenog sustava.


Akcija cijepljenja starijih osoba koja je počela prije tri tjedna još nije urodila plodom. Ukupna stopa procijepljenosti u Kini je iznad 90 posto, ali stopa za odrasle koji su primili booster pada na 57,9 posto i na 42,3 posto za osobe u dobi od 80 godina i starije, prema vladinim podacima.


Kina je potrošila mnogo na lockdowne i objekte za testiranje u posljednje tri godine umjesto da ojača bolnice i klinike i obučava medicinsko osoblje, rekli su ti ljudi.


“Nevjerojatno je da smo nedovoljno pripremljeni za virus koji dolazi unatoč tome što su imali … dovoljno upozorenja”, rekao je Leong Hoe Nam, liječnik za zarazne bolesti na klinici Rophi u Singapuru.


Zemlja ima devet domaćih cjepiva protiv covida odobrenih za upotrebu, a sva se smatraju manje učinkovitima od zapadnih cjepiva koja koriste novu mRNA tehnologiju.


Pošiljka od 11.500 BioNTech mRNA cjepiva za njemačke državljane u Kini stigla je u njemačko veleposlanstvo u Pekingu, rekao je Reutersu u petak glasnogovornik veleposlanstva.


Kina ne daje podatke


Svjetska zdravstvena organizacija nije primila podatke iz Kine o novim hospitalizacijama od covida otkako je Peking ukinuo svoju politiku ‘zero covid’.


WHO je rekao da bi praznine u podacima mogle nastati zbog toga što se kineske vlasti jednostavno bore s popisom slučajeva.


U jeku sve većih sumnji u statistiku Pekinga, američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je rekao da sve zemlje, uključujući Kinu, moraju dijeliti informacije o svojim iskustvima s covidom.


Dok covid bjesni Kinom, stanovnici koji su se prije suočavali s dugim razdobljima izolacije sada uče živjeti s virusom.


Kineski učitelj Yang Zengdong, čija je cijela obitelj u izolaciji u svojem stanu u centru Šangaja, a on sam ima blagi oblik covida, pozdravlja promjenu politike.


Prije samo nekoliko tjedana, svi bi bili poslani u karantenu, a njihova bi zgrada bila zaključana.


“Kada pomislim na tu situaciju, osjećam se jednostavno odlično, baš smo sretni jer se sada možemo izolirati kod kuće”, rekao je Yang.


“Ovaj val je nešto s čime se moramo suočiti, jer nemoguće je zauvijek ostati zatvoren.”