Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PAD HELIKOPTERA

Banožić o tragediji kod Drniša: "Očekujemo što skoriji početak istrage"

Autor: Nikolina Lucić

21.06.2023. 17:10
Banožić o tragediji kod Drniša:

Foto: Luka Jeličić

Mađarski se vojni helikopter pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u srijedu ujutro srušio kod kanjona rijeke Čikole blizu Drniša. MORH je objavio kako su digli helikopter i avion kako bi pronašli olupinu, a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku novinarima su se obratili  ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec i brigadir Tomislav Pušnik, direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga. Ubrzo po padu letjelice pronađeno je  mjesto pada mađarskog aviona i dva tijela, u helikopteru je bio i treći član posade za kojim se još uvijek traga.


Ono što je do sada poznato jest da su dva mađarska helikoptera Airbus H145 bila na vojnoj vježbi u hrvatskom zračnom prostoru. Jedan od njih srušio se pod još nerazjašnjenim okolnostima. Ministar obrane Mario Banožić na početku je izrazio saučešće obiteljima poginulih pilota i kolegama iz mađarske vojske.


– Očekujemo što skoriji početak istrage i izvješće o svim detaljima nesreće. Ono što je nama najbitnije je komunikacija s mađarskim kolegama, kako bi što bezbolnije riješili ovu nesreću i dali im podršku dok borave u Hrvatskoj, kazao je ministar, dok je admiral Hranj, izražavajući sućut svim pripadnicima mađarskih oružanih snaga, naglasio kako se nesreća zbila tijekom obučnog događaja u planinskom letenju MSAP – a, koji od 2019. godine provode četiri zemlje, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Bugarska uz pokroviteljstvo NATO – a. Pilote obučavamo u zadaćama posebnih sposobnosti specijalnih snaga. Istraga koja slijedi odvijati će se po NATO – ovim standardima, tako da očekujemo i prisutnost mađarskih istražitelja.


Foto: Luka Jeličić


Veliki gubitak


Michael Križanec je naglasio kako će se ova nesreća prioritetno rješavati unutar sustava.


– Istraga će rasvijetliti sve uzroke ove tragične nesreće, rekao je Križanec, dok je brigadir Pušnik dodao kako je gubitak dvoje djelatnika veliki gubitak za mađarsku vojsku.


– Pružit ćemo svu mogući potporu kolegama koji su tu na obuci. Obuka traje dva tjedna i nastavit će se provoditi u skladu s planovima, kazao je Pušnik i rekao kako su dva mađarska helikoptera obuku provodila u istoj zoni, a neposredno prije nego što je jedan od helikoptera krenuo natrag prema bazi zabilježena je posljednja komunikacija. Još uvijek ne znamo zašto se nesreća dogodila, te nismo primili nikakvu uzbunjujuću poruku.


Foto: Luka Jeličić


Karte su ažurirane


– Redovito dobivamo informacije i ažururamo karte, kazao je Križanec, dok je Pušnik naglasio kako je sigurnost letenja prvi prioritet. Karte su ažurirane i označeni su svi dalekovodi i prepreke, kao zip lineovi, radio odašiljači i meteo antene. Svi su dužni svoj let prilagoditi tim informacijama, a posada uvijek mora posmatrati zračni prostor, pojasnio je Pušnik, dodavši kako je i zip line u kanjonu Čikole bio ucrtan.


– Vojni helikopteri nemaju crne kutije, već uređaj za praćenje parametara leta helikoptera. Ako ju istražitelji pronađu, definitivno će biti važan dio istrage. Za trećom osobom još uvijek tragamo, zaključio je Pušnik.


Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se u srijedu 21. lipnja 2023., oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.


U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga. U akciju potrage su odmah upućeni avion Pilatus PC-9 i helikopter Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom za traganje.


Neslužbeno se doznaje da je helikopter zapeo za zip-line.


Foto: Luka Jeličić