Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SPREMNI KOFERI

Čak 30 milijuna Talijana planira otputovati na ljetovanje

Autor: Alenka Juričić Bukarica

02.07.2023. 14:18
Čak 30 milijuna Talijana planira otputovati na ljetovanje

Foto: ReutersOve sezone 30 milijuna Talijana ima spremne kofere. Naime, Turistički opservatorij talijanskog druženja potrošača Confcommercio o ovogodišnjem odmoru Talijana pokazuje da je ljeto službeno »eksplodiralo« i kako je gotovo 30 milijuna Talijana u dobi od 18 do 74 godine spremno otići između lipnja i rujna na jedno ili više putovanja, u Italiju ili inozemstvo, što bi trebalo značiti promet od oko 45 milijardi eura.


Što se tiče omiljenih odredišta, kao i uvijek, prvo mjesto na ljestvici zauzimaju morske destinacije s 24 posto onih koji preferiraju ovaj vid odmora. Slijede povijesni gradovi koje je odabralo 15 posto ispitanih Talijana, odmor na selu koji preferira njih 9 posto i planine koje bira čak 11 posto Talijana.


Oporavlja se i turistička potražnja u inozemstvu. Ako je 2022. godine troje od četvero Talijana biralo isključivo odredišta u svojoj zemlji, ove godine je više onih koji žele putovati u inozemstvo pa analiza Confcommercia ukazuje da se taj broj penje na čak oko 56 posto Talijana. Konkretno, kod putovanja od sedam dana ili više, udvostručit će se broj onih koji će odabrati odredište izvan Europe, uz ponovno pojavljivanje odredišta koja su Talijanima bila posebno draga prije COVID-19, poput Crvenog mora i Sjedinjenih Američkih Država.
Međutim, obližnja Francuska, Austrija i Slovenija, kao i Španjolska, Grčka i Ujedinjeno Kraljevstvo, dominiraju izborom za odmor. Portugal je ove godine »upao« na listu najdražih odredišta zahvaljujući učinku medija i privlačnosti Svjetskih dana mladih početkom kolovoza, kažu u ovom potrošačkom udruženju.


Ekonomska kriza


Prema njihovoj analizi, više od polovine talijanskih turista za duži boravak bira hotel, dok za »kratke odmore« to čini čak dvoje od troje Talijana. Kampovi, odmarališta i turistička naselja čine u prosjeku 20 posto preferencija, dok će ostali boraviti u seoskim kućama i, prije svega ponajviše u kućama za odmor, apartmanima ili kod prijatelja i rodbine.


Međutim, inflacija i ekonomska kriza čine svoje, pa će se više paziti na budžet, iako se izdvajaju veće sume za odmor. Naime, suočeni s prosječnim povećanjem troškova turističkih usluga od oko 12 posto u usporedbi s prošlom godinom, sa značajno većim troškovima prijevoza gdje 28 posto ispitanika vidi povećanje veće od 30 posto, ispitanici su tako naveli kako u prosjeku na raspolaganju za odmor između lipnja i rujna imaju proračun od oko 1.130 eura, odnosno 10 posto više nego prošle godine.


U usporedbi s ljetom 2022. ohrabruje da se 6 posto ispitanika ove sezone vratilo planiranju odmora, iako kratkog. Na put Talijani žele ići, a kako ne bi smanjivali ili broj odlazaka ili duljinu boravka, polovina njih izjavljuje da će ograničiti dodatne troškove na licu mjesta, a jedan od tri će odustati od plaćenih aktivnosti na odredištu. Dakle, reklo bi se, gledat će na svaki euro.


Motor gospodarstva


Komentirajući spomenute podatke, predsjednik Confcommercia Carlo Sangalli istaknuo je da »gotovo 30 milijuna Talijana koji putuju ovog ljeta i rekordan broj stranaca koji posjećuju Italiju, premašivši vrijednosti iz 2019., čine turizam motorom talijanskog gospodarstva«.


Mjesečna analiza Findomestic Observatorija također potvrđuje kako se novootkrivena želja Talijana za odmorom suočava s povećanjem cijena, tako da će 41 posto turista potrošiti puno više ili nešto više nego lani na ljetni odmor. Međutim, 12 posto talijanskih obitelji ustvari ni ne planira na godišnji ovog ljeta.


Isto tako, i ova je analiza pokazala kako Talijani ove godine više planiraju na godišnji u inozemstvo nego lani, kao i da će se za one koji će ostati unutar nacionalnih granica, najveća poskupljenja odnositi na smještaj, restorane i barove, čija su poskupljenja evidentna kod 66 posto obitelji.


U ovom istraživanju, planirani izdaci za ljetni godišnji ispali su nešto viši pa tako Talijani u ovoj analizi za godišnji odmor planiraju budžet od 1.560 eura, s rasponom od 1.250 za samca do 1.850 za četveročlanu obitelj.


Vruće turističko ljeto


Dok su Talijani ovog ljeta dobili želju da ponovo putuju izvan granica svoje zemlje, prema onome što ovih dana piše RAI-jev portal, i sama Italija očekuje vruće turističko ljeto i rast u odnosu na lani. Navode, naime, kako talijanski turistički sustav očekuje 212 milijuna posjetitelja, šest posto više nego 2022. godine, a taj rast iznad svega pokreću stranci.


Prema podacima ankete Assoturismo-Confesercenti, koju je proveo Centro Studi Turistici iz Firence, na uzorku od 1.492 ugostiteljska poduzetnika u Italiji, pozitivne prognoze govore da bi se brojke mogle vratiti na vrijednosti prije COVID-19. Ove godine očekuje se ponovno povećanje inozemnih gostiju, s porastom od 9 posto i preko 100 milijuna noćenja od lipnja do rujna.


Unutar EU-a najzastupljeniji će biti Francuzi, Švicarci, Nizozemci, Austrijanci i Belgijanci, dok će turisti izvan Europske zajednice stizati prije svega iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, privučeni morskim destinacijama, ali i gradovima punima povijesti i umjetnosti, ali i ruralnim i planinskim krajevima Poluotoka.